Acasă Actualitate 500 de noi cazuri! Ziua Internațională a Copilului cu Cancer, la Timișoara

500 de noi cazuri! Ziua Internațională a Copilului cu Cancer, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Aproape  400.000 de de noi cazuri de copii cu neoplazii depistați în fiecare an, la nivel mondial. 90.000 de copii mor anual din cauza cancerului. Rata de vindecare depinde, din păcate de gradul de dezvoltare a unei țări, fiind cuprinsă între 20 și 80 la sută. 

Confederația Internațională a Organizațiilor Părinților cu Copii Bolnavi de Cancer a declarat data de 15 februarie ca fiind Ziua Internațională a Copilului cu Cancer, în 2003.

În România, în fiecare an sunt înregistrate în jur de 500 de noi cazuri de cancer la copii. Rata medie de vindecare a acestora este între 50 și 60 la sută, și asta în funcție de tipul de cancer și de momentul depistării. Practic, cancerul la copil se află între primele cauze de deces, în țara noastră, în grupa de vârstă 4 -15 ani.

Progresele făcute de oncohematologia pediatrică din România sunt foarte mari în ultimii ani. De altfel, Spitalul de Copii Louis Țurcanu Timișoara a devenit Centru de Excelență în diagnosticarea limfoamelor și leucemiilor. În fiecare an, sunt înregistrate în jur de 70 de noi cazuri. Alți zeci de pacienți din întreaga regiune vin pentru tratament la Timișoara. Terapia copilului bolnav de cancer poate dura de la câteva luni până la doi ani.

 “Noi reușim,la Timișoara, să realizăm un diagnostic de amănunt. Practic, identificăm mutațiile genetice și realizăm citometrie de flux, adică analizăm celulele leucemice putând stabili celula care prolifereaza malign.Tratamentul este adaptat fiecărui grup de risc și, în unele cazuri, se poate ajunge chiar la transplant de celule stem hematopoietice. Astfel, de mai bine de 20 de ani, noi realizăm transplanturi de măduva, având acces la o bază internațională de 19 milioane de donatori. Până la acel moment, cel al transplantului, însă, avem la dispoziție tot felul de terapii care să ducă la vindecarea micuților pacienți”, spune  conf dr. Smaranda Arghirescu – șefa secției Pediatrie 2 Spitalul de Copii Louis Țurcanu Timișoara.

Fiecare caz în parte este analizat de o comisie multidisciplinară, așa numitul tumorboard, din care fac parte medici cu specializări diferite. Această comisie se întrunește ori de câte ori este nevoie, având în componență un medic radiolog, un chirurg, un medic oncolog și un anatomo-patolog. Această comisie evaluează diagnosticul și stabilește cea mai bună soluție terapeutică, dacă este nevoie de un tratament medicamentos, chirurgical sau oncologic personalizat.

Iar unul dintre cele mai importante tratamente este radioterapia. Centrul Oncologic OncoHelp este singura unitate sanitară din vestul țării unde se face tratamentul de radioterapie cu anestezie generală pentru copii. Sedarea se face în prezența unui medic de anestezie și terapie intensivă, care rămâne și după finalizarea procedurii până la trezirea copilului.

“Radioterapia în cazul copiilor este un subiect sensibil, dar și extrem de provocator. Dacă un adult înțelege de ce trebuie făcută procedura, înțelege că acea doză de radiații îl ajută până la urmă să supraviețuiască, să meargă mai departe, în cazul unui copilaș de câțiva anișori, situația e delicată. De aceea, în Centrul de Oncologie OncoHelp avem psihologi care vorbesc cu micuții pacienți, dar și cu părinții acestora. Suportul psihologic, am putea spune, este, practic, parte componentă a “tratamentului extins”, spune conf dr Șerban Negru, președinte Asociația OncoHelp

În ceea ce privește tipul de radioterapie, vorbim atât de cea curativă, de vindecare, cât și de cea paliativă, de ameliorare a simptomelor pacienților. Durata unui tratament diferă, de la câteva minute putând ajunge și la aproape o oră, asta în funcție de tipul de neoplasm, de zona în care este localizat.

Anual, în România în jur de 150 de copii au nevoie de radioterapie.

Centrul de Oncologie OncoHelp este un spital universitar dotat cu 165 de paturi, dintre care 131 pentru spitalizare continuă, 29 de paturi pentru spitalizare de zi si 5 paturi ATI SPA (supraveghere post-anestezie). În cadrul Centrului sunt oferite gratuit servicii medicale de oncologie, radioterapie, hematologie, endoscopie digestivă superioară și inferioară, imagistică medicală (computer tomograf, ecografie medicală și mamografie). În cadrul unității sanitare functionează singurul centru de îngrijiri paliative dintr-un spital universitar din vestul țării. Tot aici, pacienții beneficiază de cazare și masă gratuite pe perioada tratamentelor de radioterapie, în cadrul unei clădiri cu 48 paturi care asigură condiții hoteliere moderne.

Comentarii

comentarii