Acasă Actualitate Cadru universitar dovedit șpăgar de DNA: fiul fostului rector arădean Lizica Mihuț...

Cadru universitar dovedit șpăgar de DNA: fiul fostului rector arădean Lizica Mihuț a fost trimis în judecată

DISTRIBUIȚI

Astăzi, Serviciul teritorial Galați al DNA a trimis în judecată sub control judiciar două cadre didactice de la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității „Dunărea de Jos” Galați, un medic stomatolog din Galați și în stare de libertate pe medicul stomatolog Caius Călin Miuță, lector universitar la Facultatea de educație fizică și sport a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Conf. univ. dr. Dorina Cerasela Șincar, cadru didactic la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității „Dunărea de Jos” Galați a luat mită de la trei rezidenți. Printre cei trei se numără și fiul fostului rector al Universității Aurel Vlaicu Arad, Lizica Mihuț, specialistă în relațiile cu China. „În perioada 10 septembrie -14 noiembrie 2021, inculpata Șincar Dorina Cerasella, în calitățile menționate, ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 euro (sau echivalentul în lei) de la trei medici rezidenți, candidați la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie, susținând că, prin influența avută asupra celorlalte două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea, în mod fraudulos, a respectivului examen și implicit obținerea titlului de medic specialist parodontolog de către cei trei rezidenți”, se arată în comunicatul DNA. Practic, cadrul universitar arădean a dat mită pentru examen. „În același context, în perioada 02-04 decembrie 2021, inculpata Șincar Dorina Cerasella ar fi acceptat promisiunea și ulterior ar fi primit, prin intermediar, produse alimentare, drept recompensă de la inculpatul Miuţă Caius Călin, care promovase examenul respectiv”, se arată în comunicatul DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galați.

În rechizitoriu, procurorii au arătat că, în perioada 10 septembrie – 14 noiembrie 2021, Şincar Dorina Cerasella, în calităţile menţionate, ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 de euro (sau echivalentul în lei) de la trei medici rezidenţi, candidaţi la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie, susţinând că, prin influenţa avută asupra celorlalte două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea, în mod fraudulos, a examenului şi implicit obţinerea titlului de medic specialist parodontolog de către cei trei rezidenţi.

Între cei trei medici rezidenţi s-a aflat şi inculpata Zalimov Antoanela Andreea, de la care Şincar Dorina Cerasella ar fi primit suma de 10.000 de lei, pretinsă în legătură cu cele menţionate.

“În plus, în zilele de 13-15 noiembrie 2021, preşedinta comisiei de examen Şincar Dorina Cerasella i-ar fi furnizat, în avans şi în mod direct, candidatei Antoanelei Andreea Zalimov, subiectele la ambele probe (clinică şi practică) şi rezolvarea/realizarea lor, deşi acestea erau informaţii nedestinate publicităţii. Ulterior, la data de 16 noiembrie 2021, candidata Zalimov Antoanela Andreea a susţinut şi promovat atât proba clinică (având de rezolvat chiar unul dintre cele două cazuri clinice ce îi fuseseră anterior furnizate), cât şi proba practică (având de rezolvat întocmai manopera medicală ce îi fusese anterior divulgată)”, a mai arătat DNA.

În acţiunile sale de pretindere, primire şi oferire de informaţii nedestinate publicităţii, inculpata Şincar Dorina Cerasella ar fi fost sprijinită de inculpata Grecu Gina Păuniţa, în calitate de secretar al comisiei de examen.

În acelaşi context, în perioada 2-4 decembrie 2021, Şincar ar fi acceptat promisiunea şi ulterior ar fi primit, prin intermediar, produse alimentare, drept recompensă de la inculpatul Miuţă Caius Călin, care promovase examenul respectiv.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galaţi, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

De asemenea, s-a mai solicitat instanţei de judecată anularea certificatului de medic specialist în parodontologie, obţinut de inculpata Zalimov Antoanela Andreea.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea Direcţiei de Operaţiuni Speciale.

Şincar, Grecu şi Zalimov au fost reţinute de procurorii DNA în acest dosar, la începutul lunii martie.

 

Comentarii

comentarii