Acasă Actualitate A doua zi de proteste la Filarmonica Banatul Timișoara. Sindicaliștii cer lămuriri...

A doua zi de proteste la Filarmonica Banatul Timișoara. Sindicaliștii cer lămuriri primăriei în legătură cu proiectul de reabilitare secret în valoare de 24 de milioane de euro

571
DISTRIBUIȚI

Sindicaliștii din cadrul Filarmonicii Banatul din Timișoara au protestat, joi, 21 noiembrie, în fața instituției. Este a doua zi de manifestări. Ei purtau pancarte pe care se putea citi: ”Gata cu minciuna!”, ”Timișoara 2021 are nevoie de filarmonică!”,” Salvați muzica!”, ”Filarmonica suntem noi!”, ”Vrem respect din partea autorităților!”, ”Muzicienii Filarmonicii Banatul cer normalitate!” sau ”Stop abuzurilor!”.

”Azi au participat inclusiv soliștii invitați pentru concertul de vineri seara, care au înțeles foarte bine motivul protestului nostru și au empatizat cu noi. Amintim că proiectul de modernizare a clădirii filarmonicii nu respectă niște norme clasice de principiu și, în primul rând, nu este transparent. Noi, angajații filarmonicii ca beneficiari direcți, nu știm nimic clar despre proiect.
Pe noi ne interesează care este studiul privind acustica sălii, cum va arăt sala, scena care trebuie mărită scaunele, spațiile adiacente, lucruri foarte interesante pentru noi, dar și pentru melomani.  Ne interesează cum se va putea propaga sunetul în sală și cum va fi amenajată, fiindcă aici sunt foarte multe improvizații”, a spus Dorel Iuga, președintele sindicatului filarmonicii.

Sindicaliștii sunt supărați că pe proiectul de reabilitare în valoare de 24 de milioane de euro nu s-a făcut dezbatere publică, iar ei au aflat din presă despre acest demers, ceea ce i-a nemulțumit foarte tare. Întreagă construcție va fi transformată inclusiv intrarea unde va fi făcut un corp nou și modern de clădire care să simbolizeze o filarmonică. Vechiul corp de beton se va demola, dar și grădina de vară va fi transformată total, în afara ecranului care va rămâne. Clădirea actualei filarmonici a fost construită în 1930. Proiectul de modernizare va dura doi ani. Așadar nu va fi finalizat până în 2021.

”Dacă proiectul nu se respectă încă de la început, atunci cum se va respecta pe parcurs? Vrem să știm clar dacă acustica sălii se va îmbunătăți. Este nevoie și de o mărire a scenei. Noi am aflat de proiect din presă”, a conchis Dorel Iuga.

Protestele vor continua și săptămâna viitoare.

Comentarii

comentarii