Acasă Editorial Adio, Peter Jecza!

Adio, Peter Jecza!

DISTRIBUIȚI

liaPeter Jecza, artistul iubit, admirat şi îmbrăţişat cu afecţiunea celor care l-au ştiut, dar şi a celor care doar l-au admirat de la distanţă ca  sculptor,  a plecat  spre  lumea… aceea.  Pentru el s-au deschis cerurile.

S-au înaripat  îngerii şi l-au purtat spre altă lume. Peter Jecza  este un nume emblematic pentru România, Banat, Timişoara, Europa.

Este  prietenul  cald şi răbdător, vesel şi curtenitor, având cuvintele potrivite pentru fiecare dintre noi. Este omul Peter Jecza. Lucrările lui, bronzurile lui sunt fiinţele care decorează Casa Triade.

Sunt  semnele şi amprentele creaţiei unui artist care a dus  o parte din faima Timişoarei în lume. Numele lui se află în cele mai prestigioase albume de artă din Europa, prezenţa lui ca artist, în lume, aducând faimă în plus comunităţii sale. Peter Jecza era un tânăr fără vârstă.

Pozitiv, optimist, cu zâmbetul pe faţa senină, era focul fierbinte al iubirii din casa sa. Triade. O casă – galerie. O casă – scenă artistică. Casa Jecza. Locul în care o parte dintre noi am avut momente unice, aniversări, vernisaje, întâlniri excepţionale, concerte, lansări de cărţi, spaţiul în care vibraţia locului  marchează omul.

Prietenii casei, dar nu numai, sunt, de ieri, în doliu. Peter Jecza  a plecat  în zorii  zilei de 24 martie. Primăvara aceasta va fi mai săracă şi mai tristă fără Peter Jecza. Anul acesta va fi şi el mai gol. Se spune, adesea, că nimeni nu este de neînlocuit. Este o minciună. Există oameni, modele,  artişti, pe care Bunul Dumnezeu nu vrea să-i mai înlocuiască. Pe care Dumnezeu îi lasă UNICI.

Peter Jecza  va fi unul dintre cei care nu se  vor aşeza pe linia medie a unei înşiruiri. Va fi unic în lumea pe care, acum,  tocmai a sărăcit-o de el, de arta sa, de voioşia şi linia unică a „loviturii” sale de daltă. Mâine, joi, 26 martie, ora 13, la Cimitirul Eroilor, drumul lui Peter va lua sfârşit. Despre el vom vorbi adesea,  relaţia spirituală cu sculptorul  timişorean nu va avea sfârşit. Numai lucrurile materiale au capăt. Dar, pentru că aşa sunt regulile între oameni, noi îi spunem lui Peter Jecza: „Adio, suflet de artist!…”
Lia Lucia Epure

Comentarii

comentarii