Acasă Actualitate AEM Timișoara este la un pas de insolvență, cu datorii de peste...

AEM Timișoara este la un pas de insolvență, cu datorii de peste 33 de milioane de lei. Peste 400 de angajați rămân fără loc de muncă

DISTRIBUIȚI

Porțile unei fabrici importante din Timișoara sunt pe punctul de a se închide. Pentru totdeauna. Din păcate, ceea ce Ziua de Vest a scris încă din luna august 2023 a devenit realitate. Compania AEM a intrat în colaps financiar. Fabrica nu mai are utilități, comenzi sau bani, iar peste 400 de oameni au rămas fără loc de muncă.

Manevra încercată în luna ianuarie, prin care conducerea AEM a încercat să ”dea țeapă” firmelor și băncilor la care societatea este datoare a fost dejucată, vineri, 9 februarie 2024, de judecătorii de la Tribunalul Timiș.  

În 30 ianuarie 2024, proprietarii AEM SA, au mutat sediul social al firmei din Timișoara în București. În aceeași zi au depus la Tribunalul București o cerere de concordat preventiv, încercând să păstreze controlul companiei și să numească un administrator judiciar care să le convină. Cererea a fost respinsă însă de instanță.

Bătălia se dă acum pentru deschiderea procedurii insolvenței, 28 de creditori fiind deja înscriși și ar mai putea exista și alții care nu apelat încă la acest instrument juridic de recuperare a datoriilor. AEM mai are credite contractate la EximBank, iar dacă banca va declara creditele ca fiind scadente anticipat, firma va datora valoarea integrală a creditului, care se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei, se ajunge la o datorie totală cunoscută momentan de peste 30 de milioane de lei și 600 de mii de euro.

La cererea unuia dintre cei mai importanți creditori, WORLD MEDIATRANS SRL, joi, 8 februarie, a avut loc prima înfățișare pentru deschiderea procedurii de insolvență, următorul termen fiind pe 29 februarie.

”Apreciem acțiunile debitoarei AEM SA, privind schimbarea sediului în alt județ și ulterior introducerea unei acțiuni având ca obiect ,,concordat preventiv”, ca fiind făcute cu intenția vădită de a eluda competența teritorială a Tribunalului Timiș, astfel încât instanța să nu se poată pronunța pe cererea noastră privind deschiderea procedurii insolvenței în dosarul nr.5530/30/2023, respectiv tergiversarea deschiderii procedurii de insolvență, fapt ce aduce prejudicii grave atât subscrisei, cât și celorlalți creditori”, se menționează cererea de intervenție a WORLD MEDIATRANS SRL.

Firma de avocatură care reprezintă interesele WORLD MEDIATRANS SRL a formulat două concluzii care explică exact starea de fapt a lucrurilor.

“CONCLUZIE 1: cererea debitoarei de deschidere a procedurii concordatului preventiv nu îndeplinește condiţiile de admisibilitate prevăzute de Legea nr. 85/2014 și astfel solicităm admiterea cererii noastre de intervenție și respingerea cererii debitoarei, având în vedere că:

CONCLUZIE 2: chiar și în eventualitatea în care susținerile noastre însoțite de probe la dosar nu ar urma să fie luate în considerare, strict din raportul depus de debitoare (act emanat de ea însăși, în esență), rezultă: (i) datoriile enumerate nu indică scadența, din nou pentru a induce în eroare instanța și a crea aparența contrară adevărului probat cu înscrisuri, anume că nu ar fi în insolvență și (ii) Sumele datorate, recunoscute în acel raport chiar, doar față de furnizori (excluzând deci salariați, bănci etc) sunt de 19.502.508, cu mult peste activele așa-zis sechestrate în dosarul penal, care însă a fost soluționat prin clasare și disjungere în anul 2023 – fapt nedivulgat de reprezentantul debitoarei”, se arată în documentul depus la dosarul cauzei.

Avocații creditorilor au mai arătat instanței că AEM SA nu menționează dacă acestea sunt în termenul de plată, dacă sunt scadente ori dacă e depășită scadența lor. De asemenea, nu este evidențiată creanța deținută de creditoarea EXIM BANCA ROMANEASCA în cuantum de 9.152.478,14 lei și 624.844,53 euro.

Începând din luna noiembrie 2023, angajații AEM au declanșat mai multe proteste spontane în fața fabricii. Cei aproape 500 de oameni au reclamat că nu și-au primit drepturile salariale deloc sau parțial, că nu li se asigură condiții de lucru și că au fost trimiși forțat în concediu, fabrica invocând revizii tehnice. În fapt, fabrica era deconectată de la utilități și nu mai avea materii prime și comenzi.

Și la începutul acestui an angajații au protestat, cerând salariile neîncasate de câteva luni și lichidările, pentru a se putea angaja în altă parte. Au găsit însă ușile închise, iar în întreaga fabrică era doar portarul.

Luni, 8 ianuarie, cei aproape 500 de angajați ai fabricii timișorene AEM nu ai mai putut intra la lucru, porțile fiind încuiate. Fabrica era deconectată de la energia electrică, iar singurul paznic, de la poarta principală, rezista cu greu frigului, încălzindu-se cu o aerotermă alimentată de un generator. Unii dintre angajați au reușit, cu grei, să ia legătura cu cei de la resurse umane, iar unii dintre ei și-au depus lichidarea. Cei mai puțin norocoși nu au reușit nici măcar atât. Iar toți nu și-au mai primit integral salariile din luna septembrie, în ciuda promisiunilor primite de la conducerea companiei, după protestele din noiembrie și decembrie.

Unii dintre angajați au vorbit totuși cu un avocat, cerând susținere legală. Doar că nimeni nu poate intra în legătură cu conducerea societății.

Acum, în februarie 2024, situație a rămas neschimbată.

Am încercat și noi să sunăm la mai mulți reprezentanți ai conducerii, dar nu au răspuns la apeluri.

Compania este deținută  Ionel Pepenică – 54%, Tiberiu Hidi – 15%, Cosmin Ștefăniță Ciovică – 5% și Luxten Lighting Company SA – 24% (companie deținută în proporție de 63,74 procente de Nicolae Claudiu Rădulescu, un apropiat la fostului președinte Traian Băsescu).

 

Comentarii

comentarii