Acasă Actualitate Alin Nica vrea ca CJT-ul să facă ce nu a făcut Centrul...

Alin Nica vrea ca CJT-ul să facă ce nu a făcut Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara: să finanțeze Festivalul Internațional de Literatură

DISTRIBUIȚI

Festivalul Internațional de Literatură Timișoara (FILTM) nu a primit finanțare la apelul Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acest lucru a adus critici la adresa echipei selectate de administrația Fritz pentru entitatea care se ocupă, printre altele, de finanțări nerambursabile. Cel mai vocal critic a fost scriitorul Robert Șerban.

Deși primarul Dominic Fritz a spus că se va căuta o altă posibilitate de a sprijini festivalul aflat la a 12-a ediție. Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, nu este mulțumit de răspunsul edilului-șef și spune că a găsit el o soluție. Iată atât această rezolvare cât și criticile pe care le lansează Nica pe rețelele de socializare:

„Luni, 2 mai, vom lansa Timcultura 2022, programul de finanțare al Consiliului Județean Timiș prin care organizațiile culturale pot accesa fonduri nerambursabile. Sunt conștient că Timcultura va reprezenta o soluție pentru mai mulți operatori culturali care au pierdut finanțarea de la Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara deoarece acolo, se pare că nu sunt punctate aspecte importante precum impactul în comunitate, calitatea unui eveniment, anvergura sau tradiția sa.

Un exemplu în acest sens este Festivalul Internațional de Literatură. Cum să nu fie eligibil un proiect care a adus în Timișoara, timp de 11 ani, autori de talie internațională, unii prezenți pe lista candidaților la premiul Nobel? Ce fel de viziune și a cui viziune implementează Centrul de Proiecte? Despre ce transparență vorbim când Centrul de Proiecte respinge o contestație argumentată, dar primarul oferă o alternativă în afara evaluării, doar pentru cei care, exasperați de nedreptatea suferită, au luat o poziție publică? Ce se întâmplă cu ceilalți operatori culturali ale căror contestații au fost ignorate? Unde se face adevărata evaluare a proiectelor, în Comisia de selecție sau în funcție de numărul de like-uri strânse pe Facebook?

Eu cred că operatorii culturali nu au nevoie de mila primarului Dominic Fritz aflat sub presiunea publicului, ci de o evaluare corectă. Centrul de Proiecte, coordonat de primar, instituție care a aruncat la coșul de gunoi Festivalul de Literatură, este viitor mecanism de implementare care va hotărî unde merg mulți bani din Programul Timișoara, Capitală Europeană a Culturii.

Mă îngrijorează situația creată și mă întristează că Dominic Fritz recurge la artificii de imagine pe spatele operatorilor culturali. Dacă chiar are intenția să corecteze greșeala făcută de Centrul de Proiecte, pe viitor, primarul ar putea îmbunătăți metodologia de finanțare și ar putea instrui echipa «aleasă pe sprânceană» dar lipsită de experiență din proaspăta lui instituție subordonată”.

Comentarii

comentarii