Acasă Cultura Arta decorativă a țăranului timișean într-o spectaculoasă expoziție, la Muzeul Satului Bănățean...

Arta decorativă a țăranului timișean într-o spectaculoasă expoziție, la Muzeul Satului Bănățean Timișoara

DISTRIBUIȚI

Cei interesați să afle despre arta decorativă a țăranului timișean pot face o vizită la Muzeul Satului Bănățean de la Pădurea Verde din Timișoara unde are la dispoziție inedita și spectaculoasa expoziție ,,Țesături de interior din Banat” realizată de Aurora Manda, muzeograf.

Prin natura şi destinaţia materialului, ţesăturile de interior realizate pot îmbrăca forme variate. Datorită faptului că nu au o finalitate proprie şi exclusivă obiectele se adaptează întrebuinţărilor cărora le sunt destinate, îndeplinind o funcţie dublă: practică şi decorativă. De la alegerea motivului decorativ până la colorit, de la materialul folosit până la tehnica de realizare sunt urmărite două scopuri: ţesătura trebuie să fie frumoasă dar şi adecvată scopului practic căruia îi este destinată.

Ţesăturile destinate amenajării interiorului ţărănesc având scopuri funcţionale sunt plasate în anumite locuri: unele acoperă patul, altele masa şi pereţii, în timp ce altele erau aşezate pe o rudă deasupra patului, formând astfel ansambluri decorative de un rafinament deosebit.

Dintre aceste piese unele dintre cele ce impresionează cel mai mult din punct de vedere estetic sunt textilele de interior. Realizate pentru a împodobi interiorul caselor s-a folosit la ţeserea lor o gamă cromatică vie, ornamentică bogată şi variată dând astfel spaţiului o notă de bogăţie şi veselie compensând astfel simplitatea mobilierului.

Ca urmare a faptului că erau produse în cadrul industriei casnice textile, care şi-a păstrat un timp îndelungat caracteristicile esenţiale, femeile au fabricat în gospodărie începând cu materia primă, obiecte de o reală însemnătate.

Ţesăturile prezentate demonstrează încă o dată faptul că ţăranca română s-a străduit ca locuinţa sa să fie în permanenţă curată, caldă, primitoare, textilele de interior ţesute de ea nu au aveau aceeaşi ornamentică, motivele realizate fiind inspirate din mediul înconjurător, culorile fiind întotdeauna bine alese şi în general vii, atrăgând privirile celor care îi treceau pragul casei, astăzi ele impresionându-i pe vizitatorii din muzeu – atenționează Muzeul Satului Bănățean Timișoara.

Comentarii

comentarii