Acasă Actualitate Au trecut 32 de ani de când regretatul George Șerban citea Proclamația...

Au trecut 32 de ani de când regretatul George Șerban citea Proclamația de la Timișoara în Piața Victoriei

DISTRIBUIȚI

Vineri, 11 martie 2022, se împlinesc 32 de ani de când, în Piața Victoriei din Timișoara, George Șerban citea Proclamația de la Timișoara. Rămâne și acum în memoria colectivă principalul său punct, al optulea, cer care solicita scoaterea din viața publică pentru o perioadă determinată a oamenilor din nomenclatură și din Securitate. Același George Șerban a încercat, din postura de deputat PNȚCD, să promoveze Legea Lustrației la care lucra. În 1999, însă, acesta a murit.

„Au trecut 32 de ani. Nu s-a întâmplat nimic. Chiar NIMIC! Proclamația de la Timișoara. Acum, ei sunt la putere, dacă nu ei, urmașii lor, cu aceleași metehne, cu aceleași lecții. Noi am fost naivi, iar ei, prea versați!” – scrie Lia Lucia Epure, directorul Ziua de Vest, pe pagina sa de Facebook.

„George Șerban a fost președintele Societății Timișoara, o organizație care a adunat în jurul său intelectualitatea din mai multe părți ale țării. Mai mult, aceasta a inițiat unificarea tuturor forțelor democratice împotriva regimului criptocomunist, prin intermediul unei conferințe din toamna anului 1990, organizată la Timișoara.

Ulterior, ideea a prins contur și s-a format Convenția Democratică din România. În 1996, CDR forma guvernul și dădea primul președinte democrat, pe Emil Constantinescu, cel care a pus bazele aderării la NATO. Inițiatorul Proclamației de la Timișoara, George Șerban, a murit subit în anul 1999. După dispariția sa, mulți delatori și-au revendicat documentul programatic. Astfel că, soția sa Liana Șerban a publicat post-mortem documentul olograf”, notează și România Liberă.

Comentarii

comentarii