Acas─â S─ân─âtate Care sunt zonele cu cel mai mare risc de infectare cu coronavirus

Care sunt zonele cu cel mai mare risc de infectare cu coronavirus

5146
DISTRIBUIȚI

Sp─âla╚Ťi-v─â pe m├óini, folosi╚Ťi masca, p─âstra╚Ťi o distan╚Ť─â de cel pu╚Ťin 1,5 metri fa╚Ť─â de ceilal╚Ťi. Recomand─ârile referitoare la protec╚Ťia fa╚Ť─â de coronavirus sunt peste tot. Dar nu peste tot riscurile sunt egale: provoc─ârile sunt diferite acas─â, ├«n transportul public sau ├«n supermarket. Un articol scris de dr. Erin Bromage, de la Universitatea Dartmouth din Massachusetts, a atras aten╚Ťia ├«n Statele Unite dup─â ce a ar─âtat c─â zonele cu cel mai mare risc de infectare nu sunt chiar cele la care ne-am fi a╚Öteptat, relateaz─â ABC News.

Studiile de caz de la ├«nceputul pandemiei de Covid-19 au ar─âtat c─â principalele surse de infec╚Ťie ├«n comunitate ╚Ťin de locul de munc─â, transportul public, adun─ârile sociale, restaurante, evenimente ├«n spa╚Ťii ├«nchise, ideea fiind c─â oamenii au petrecut ├«mpreun─â mai mult timp ├«n acela╚Öi spa╚Ťiu.

Alte focare au fost azilurile, ├«nchisorile, ceremoniile religioase, mai ales dac─â oamenii au c├óntat ├«n cor, evenimentele sportive indoor ╚Öi chiar petrecerile aniversare. Ideea general─â este c─â un grup de oameni stau ├«mpreun─â, ├«ntr-un spa╚Ťiu ├«nchis, cu o slab─â circula╚Ťie a aerului, un spa╚Ťiu ├«n care se vorbe╚Öte, se c├ónt─â, se ╚Ťip─â.

Timpul de expunere ╚Öi doza viral─â, factori importan╚Ťi ├«n cazul unei infec╚Ťii

Dar a fi expus la virus nu ├«nseamn─â c─â automat vei fi infectat, spune dr. Erin Bromage. Infectarea depinde de durata, dar ╚Öi de cantitatea de particule virale la care ai fost expus. De exemplu, un atlet s-ar putea s─â elibereze o cantitate mai mare de virus ├«n timp ce alearg─â, pentru c─â are o respira╚Ťie profund─â, dar, datorit─â vitezei, durata de expunere a competitorilor s─âi la aceste virusuri este mic─â.

De asemenea, se ╚Ötie c─â str─ânutul ╚Öi tusea elibereaz─â cea mai mare cantitate viral─â ├«n aer, iar pericolul de r─âsp├óndire este cu at├ót mai mare cu c├ót spa╚Ťiul este ├«nchis. S-a calculat c─â un singur str─ânut elibereaz─â circa 30.000 de particule ce se pot r─âsp├óndi cu viteza de p├ón─â la 300 de km pe or─â! Iar ├«n cazul tusei, sunt eliberate circa 3.000 de pic─âturi ce pot fi expulzate cu viteza de 80 de km/h. Asta ├«nseamn─â c─â aceste particule pot foarte u╚Öor s─â str─âbat─â ├«ntreaga ├«nc─âpere dintr-o cas─â. Se ╚Ötie, de asemenea, c─â mare parte din aceste pic─âturi cad la sol, dar unele dintre ele pot r─âm├óne ├«n aer pentru o scurt─â perioad─â de timp.

├Än acela╚Öi fel, un studiu recent a ar─âtat c─â a vorbi tare ├«ntr-un spa╚Ťiu ├«nchis creeaz─â un risc ÔÇ×substan╚ŤialÔÇŁ de transmitere a virusului c─âtre ceilal╚Ťi. Mul╚Ťi oameni care sunt asimptomatici pot r─âsp├óndi cu u╚Öurin╚Ť─â virusul, f─âr─â s─â ╚Ötie, pur ╚Öi simplu vorbind cu alte persoane, c├ónt├ónd, strig├ónd sau pur ╚Öi simplu respir├ónd ├«n apropierea persoanelor cu care sunt ├«n contact apropiat. De aceea se recomand─â purtarea m─â╚Ötilor ├«n public.

Dr. Bromage subliniaz─â c─â nu se ╚Ötie exact c├ó╚Ťi oameni s-au infectat prin aerosoli ╚Öi c├ó╚Ťi au luat virusul ating├ónd obiecte contaminate, precum m├ónerele u╚Öilor sau butoanele lifturilor. De aceea ni se pune c─â e important s─â ne sp─âl─âm des pe m├óini ╚Öi s─â nu ne atingem fa╚Ťa.

Unde e adev─âratul pericol

Activit─â╚Ťile v─âzute ├«n general ca av├ónd un poten╚Ťial mare de infec╚Ťie, cum ar fi mersul la supermarket, nu sunt a╚Öa de periculoase, dac─â petreci pu╚Ťin timp ├«n magazin, ├«i evi╚Ťi pe ceilal╚Ťi clien╚Ťi, nu vorbe╚Öti cu ei, iar magazinul restric╚Ťioneaz─â num─ârul de persoane ce se pot afla simultan ├«n─âuntru.

├Äns─â ├«n cazul ├«n care ├«mp─âr╚Ťim cu alte persoane un spa╚Ťiu ├«nchis mic, prost aerisit, ╚Öi asta pentru o bun─â bucat─â de timp, nici distan╚Ťarea fizic─â nu mai este de ajutor. ├Än acest caz, chiar ╚Öi o doz─â mic─â de virus prezent─â ├«n aer poate cauza infec╚Ťia. A╚Öa se face c─â p├ón─â la urm─â, r─âspunsul la ├«ntrebarea unde este cel mai probabil loc s─â te infectezi este, paradoxal, acas─â sau ├«n cas─â sau ├«n orice caz, ├«ntr-o incint─â mic─â ╚Öi prost aerisit─â.

Spa╚Ťiile largi, deschise sau bine ventilate, pun cele mai pu╚Ťine probleme. Sunt mai sigure, pentru c─â ventila╚Ťia sau pur ╚Öi simplu circula╚Ťia liber─â a aerului poate dilua particulele virale r─âmase ├«n suspensie. ├Än plus, dac─â te afli ├«n permanent─â mi╚Öcare, afar─â, timpul de expunere la orice particule virale din atmosfer─â se reduce.

├Äns─â dac─â trebuie s─â te ├«nt├ólne╚Öti cu al╚Ťi oameni, trebuie s─â iei ├«n considerare nivelul de expunere ╚Öi starea lor de s─ân─âtate. ├Äntreab─â-╚Ťi prietenii sau rudele pe unde au fost, c├ót de des merg la cump─âr─âturi ╚Öi dac─â au stat acas─â ├«n izolare, recomand─â dr. Henry Raymond, epidemiolog ╚Öi profesor asociat la Universitatea Rutgers. Dac─â ╚Ötii c─â prietenul sau ruda are probleme de s─ân─âtate sau c─â are un sistem imunitar sl─âbit ar trebui s─â evi╚Ťi o posibil─â expunere a sa la infec╚Ťie, mai ales c─â tu po╚Ťi fi un purt─âtor asimptomatic. ÔÇ×Nu avem un vaccin, dar avem distan╚Ťarea fizic─â ╚Öi mascaÔÇŁ, spune prof. Raymond.

Sursa: digi24.ro

Comentarii

comentarii