Acasă Administraţie Ce spune FALT despre lupta grea din parlament pentru legea de funcționare...

Ce spune FALT despre lupta grea din parlament pentru legea de funcționare a asociațiilor de proprietari?

581
DISTRIBUIȚI

Federația Asociațiilor de Locatari Timișoara susține că proiectele de modificare a Legii  nr. 196/2018, privind înființarea, organizarea şi funcționarea asociațiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, se află în momentul de față la Camera Deputaților din Parlamentul României, care este cameră decizională.

La solicitarea Ligii Habitat, din care face parte și FALT, în Camera Deputaților s-a format un grup de lucru în anul 2020 (la care participă Mihai Mereuță, președinte Liga Habitat și Olariu Petru prim vicepreședinte ), care continuă şi acum cu rolul de a discuta fiecare proiect de modificare și îmbunătățire a legii pentru a formula o singură variantă de propunere care ulterior să fie aprobată de plenul Comisiei de Administrație Publică urmând apoi votul în parlament.

În anul 2020 în grupul de lucru s-a discutat foarte fugitiv propunerea de modificare a legii ajungând să se parcurgă de la articolul 1 până la articolul 30 dar fără să se discute în amănunt.

La reluarea activității Grupului de lucru în 2021, cu parlamentari de la majoritatea partidelor politice s-a procedat la discutarea articolelor începând cu articolul 31. În acest an Liga a participat la trei întâlniri ale grupului: prima în 24 martie, următoarea în 31 martie şi cea mai recentă în data de 14 aprilie, fiind dezbătute doar până la articolul 48. De precizat că, legea are 109 articole şi că în 2021 în trei întâlniri s-au discutat abia 18 articole.

De remarcat că spre deosebire de membrii grupului de lucru din 2020 parlamentarii tuturor partidelor reprezentate în grup au cu totul alta abordare, mult mai constructivă şi mai aplicată.

Faptul că, se avansează foarte greu se datorează modului în care se poziționează reprezentantul MDLPA care la majoritatea propunerilor din cele trei proiecte, acesta se opune şi încearcă să convingă parlamentarii să nu fie de acord cu unele propuneri foarte utile și necesare.

S-a ajuns ca la un articol un parlamentar să se exprime cu cuvântul ”Victorie” după ce reprezentantul ministerului a fost de acord cu propunerea parlamentarului.

O problema foarte discutată a fost cea referitoare la adunarea generală reconvocată. Actuala lege prevede în mod obligatoriu să se facă dovada că fiecare membru al asociației de proprietari să fie anunțat chiar şi în cazul în care nu este în țară si nu știm unde să-l găsim. În aceste condiții nici o adunare generală reconvocată nu poate fi statutară – a subliniat Petru Olariu, împuternicitul FALT, miercuri 21 aprilie 2021.

 

Comentarii

comentarii