Acasă Actualitate Centru de vizitare inovativ la Armeniș, în continuarea proiectului reintroducerii zimbrilor în...

Centru de vizitare inovativ la Armeniș, în continuarea proiectului reintroducerii zimbrilor în zonă

DISTRIBUIȚI

08151259-2049037504World Wildlife Fund – WWF România a realizat, în comuna Armeniș, un centru de vizitare inovativ, în continuarea proiectului de reintroducere a zimbrilor în vestul Carpaților Meridionali, în Munții Țarcu, după ce aici au fost amplasate trei instalații interactive.
‘În continuarea inițiativei de reintroducere a zimbrilor în zona Armeniș, de câțiva ani, am dezvoltat și partea practică, pentru studenți din întreaga Europă, dar și partea de interpretare a naturii, într-un centru de vizitare, nemaivăzut în România. Încercăm să aducem știința mai aproape de oameni, prin intermediul noilor tehnologii, deoarece, zonele acestea rurale sunt aproape uitate de noile generații, care sunt ahtiate după tot felul de stimuli și uită de valorile naturale. Ori noi am încercat să vorbim pe limba acestei noi generații, despre lucrurile de preț ce ne mențin sănătatea noastră, ca specie, ca umanitate’, a declarat luni, pentru AGERPRES, Oana Mondoc, manager de proiect din partea WWF România.
Este vorba de trei instalații, pentru care s-a colaborat cu echipa Măgura Zimbrilor — Laboratorul de inovație. Noile instalații folosesc date colectate la Centrul de cercetare din cadrul proiectului și sunt integrate în trei jocuri interactive, și anume, o machetă 3D, care simulează habitatul zimbrului acolo unde a fost introdus, un joc în care utilizatorii pot înțelege mai bine legătura dintre elementele lanțurilor trofice și felul în care zimbrul schimbă aceste legături, precum și o proiecție holografică, prin care se arată cum decurge o zi obișnuită din viața unui zimbru, comportamentele tipice și habitat.
În centrul de vizitare se poate vedea și mobilierul care s-a realizat cu designerul Ciprian Manda, cel care a lucrat cu tâmplarii locali. Stația de cercetare, care funcționează în fostul cămin cultural din localitatea Feneș a fost, de asemenea, realizată cu voluntari localnici, dar și tineri din toată România, sub coordonarea arhitectei Ileana Mavrodin, specializată în utilizarea materialelor naturale.
Fiecare acțiune a WWF a fost un prilej de a aduce localnicii să lucreze cot la cot cu tineretul urban. ‘Principiul după care noi vrem să dezvoltăm lucrurile în Armeniș este acela de a lucra cot la cot cu oamenii de aici, pentru a-și face loc și în zonele cu care ei nu sunt obișnuiți, la fel cum orășenilor vrem să le facem un context în care să se simtă ca la ei acasă, în aceste zone naturale deosebite’, spune Oana Mondoc.
Proiectul de relocare a zimbrilor în zona Armeniș a început în anul 2011. După realizarea unui studiu de fezabilitate, care s-a finalizat un an mai târziu, pentru că nu era suficient ca aceste zone să fie bune doar din punct de vedere ecologic, a fost tatonat terenul și din punct de vedere social, la fața locului.
‘Am intrat în legătură cu mai multe primării, iar la Armeniș am găsit ceea cea căutam, astfel încât, în 2014 am adus aici primul grup de zimbri, iar în acest an, pe cel de-al treilea. Vom continua să facem acest lucru și în următorii patru ani’, a subliniat Adrian Hăgătiș, manager proiecte sălbăticie WWF România.
În momentul de față, la Armeniș sunt 30 de zimbri, din care 20 sunt în libertate, iar zece dintre ei se află în perioada de aclimatizare. Aceștia vor trece curând în țarcul de resălbăticire, perioadă premergătoare eliberării zimbrilor.
Reprezentanții WWF recomandă vizitarea zonei cu zimbrii doar în mod organizat, pentru a fi însoțiți de rangeri ori voluntari care au cunoștințe de ghidaj, cu care se pot face pachete turistice de o zi sau două și cu transport inclus, având în vedere că accesul este greu în zonă.

Comentarii

comentarii