Acasă Editorial Cine minte? Dar cine spune adevărul?

Cine minte? Dar cine spune adevărul?

DISTRIBUIȚI

Contraeditorial

Recenta dezvăluire a salvatorului județului Timiș, domnul Alfred Simonis – ”Atunci când se discuta despre stabilirea candidatului la funcția de președinte al Consiliului Județean, domnul Nica m-a abordat pe mine, și direct, și prin intermediari, să-l primim în PSD. Citez: “Aduc 15 – 17 primari și mă pui candidat din partea PSD, pentru că tu, oricum, nu vrei să lași a treia funcție în stat pentru consiliul județean. Astfel, PSD va avea județul și eu sunt liniștit.” Mărturie pot depune lideri naționali ai PNL, că le-a spus același lucru, și alți colegi care au încercat să intermedieze această discuție între domnia sa și Partidul Social-Democrat” – a fost urmată de replica rapidă a recent eliminatului din Partidul Comasat Român (PSD-PNL), domnul președinte al Consiliului Județean Timiș, Alin Nica: ”Le-am spus atunci colegilor de la Bucuresti că, dacă cineva vrea să vândă organizația PNL, aceia ar trebui să fie PNL-iștii din Timiș. Și am continuat spunând că mai degrabă îmi tai o mână decât să am o astfel de colaborare cu PSD-iștii. Continuarea ori nu a ajuns la domnul Simonis, ori nu vrea să o spună”…“Dacă chiar crede că eu m-am gândit măcar o clipă să merg la PSD, încep să îmi pun întrebări în privința nivelului său de inteligență. Rămân fidel valorilor liberale și susțin în continuare că voturile nu se tranzacționează, primarii nu au o sacoșă de voturi pe care o dau în stânga sau în dreapta, după cum au ei chef, așa cum pare să creadă domnul Simonis”.

Aceste declarații ale celor doi candidați la postul de președinte al Consiliului Județean Timiș, simptomatice pentru gândirea politică locală și națională, puse ”față în față”, după starea de perplexitate inițială, te provoacă la o încercare de rumegare rațională. Totul pentru aflarea adevărului și ștampilarea, în 9 iunie, a celui mai vrednicos la șefia județului. Unul candidează ”cu bucurie”, altul după un episod de amară furie. Amândoi au un trecut ”în slujba poporului” impecabil, amândoi au o frumoasă carieră școlară și profesională. ”Cu siguranță”, n-au greșit, n-au mințit, n-au amânat, n-au ”etapizat”: pentru patrie și județ s-au luptat, nedreptăți au îndreptat, pierderi au recuperat, ”proiecte” europene și neaoș drăgnene au finalizat.

Este clar că domnul Simonis a aruncat primul piatra demascării caracteriale a domnului Nica. Dacă nu ar face parte dintr-un partid format exclusiv din oameni cinstiți, ci dintr-unul cu mulți hoți, mai că la așa o declarație categorică, la un asemenea ”dat în gât”, ți-ar veni să te gândești la neaoșa zicală ”hoțul strigă prindeți hoțul”…

La bomba aruncată de domnul Simonis, domnul Nica ia în mână sabia, nu (încă!) a lui Damocles ci a dreptății și a adevărului, fiind dispus să-și ”taie mâna” decât să colaboreze cu cei care, după ”comasare”, nu-l mai doresc șef de județ în continuare.

Raționând după o logică elementară, doar unul dintre cei doi spune adevărul iar celălalt minte.

Analizând după o logică politic-electorală, amândoi spun adevărul. Cum ar putea minți doi lideri ai partidelor care ne-au adus fericirea ”stabilității” în România?

Judecând după o logică amar personală nu cred că numai unul minte și altul spune adevărul.

Cât de ușor îi este cuvântului minciună să fie ori substantiv ori verb în limba română! Explicabil, la cât de multe spuse trebuie să acopere. Mai greu cu adevărul. La el, limba pare că se poticnește și pentru a se transforma în verb activ are nevoie de ajutor.

Comentarii

comentarii