Acasă Actualitate Codul Muncii. Sancționarea concedierilor nelegale

Codul Muncii. Sancționarea concedierilor nelegale

DISTRIBUIȚI

Legislația muncii, recent modificată prin adoptarea Legii nr.40/2011 pentru modificarea și completarea Codului Muncii și a Legii dialogului social nr.62/2011, prevede sancțiuni pentru cazul în care concedirea angajaților a fost efectuată nelegal de către Angajator.

Astfel, concedierea dispusă fără respectarea procedurii legale este lovită de nulitate absolută. Angajatul care se consideră nedreptățit prin măsură concedierii decisă în privința sa se poate adresa instanței competente – Tribunalul în a cărei circumscripție își are domiciliul salariatul – în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei de concediere.
În urma soluționării cauzei deduse judecății, și anume anularea deciziei de concediere, instanța, în cazul în care constată că măsura concedierii a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, va dispune anularea ei. Pe cale de consecință, angajatorul va fi obligat la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul dacă nu ar intervenit concedierea nelegală.
Cu toate acestea, repunerea părților în situația anterioară concedierii, respectiv reintegrarea în muncă a salariatului concediat nelegal, nu se produce din oficiu, ci trebuie solicitată expres instanței de judecată. În cazul în care salariatul nu solicită repunerea în situația anterioară concedierii, iar contestația sa împotriva deciziei de concediere a fost admisă, contractul indivisual de muncă va înceta de drept la data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești.
 
Avocat Adela – Raluca Fara
CHSH Gilescu & Partenerii SCA

Comentarii

comentarii