Acasă Actualitate Colterm mai are cărbune pentru 11 zile și rămâne în continuare cu...

Colterm mai are cărbune pentru 11 zile și rămâne în continuare cu furnizor de ultimă instanță la gaz

DISTRIBUIȚI

La început de an, reprezentanții companiei locale de termoficare Colterm transmit noutăți privind stocul de cărbune și de gaz. Deși la început vorbesc despre „aprovizionarea constantă cu combustibil, așa încât să nu existe sincope majore în furnizarea energiei termice”, în continuarea comunicatului de presă aflăm că stocul de cărbune ar ajunge pentru aproximativ 11 zile – dacă vremea rămâne în continuare destul de bună -, iar problema furnizorului de gaz rămâne nerezolvată, fiind nevoie în continuare de furnizor de ultimă instanță, așa cum s-a întâmplat și în ultimele luni.

Mai exact, în privința cărbunelui, reprezentanții companiei vin cu următoarele precizări: „Așa cum v-am informat și în lunile precedente, încă de la finele lunii mai 2022 am demarat aprovizionarea constantă cu combustibil, așa încât să nu existe sincope majore în furnizarea energiei termice, în sezonul de încălzire 2022-2023, iar stocurile să fie în permanență asigurate. Astfel, începutul de an ne-a găsit cu un stoc de 11.338 tone cărbune, în condițiile unui consum mediu de 1.000 de tone/zi. Cantitatea totală achiziționată în intervalul iunie 2022 – ianuarie 2023 este de 88.195 tone de cărbune, la care se adaugă stocul de la finalul sezonului anterior de încălzire, de 6.084 tone. În total, 94.279 tone cărbune, din care 82.941 tone au fost, până acum, consumate”.

Interesant este că la începutul lunii noiembrie, administratorul special Cristian Amza spune că obiectivul ar fi ca, până la Crăciun, Colterm să aibă constant un stoc constant de peste 50.000 de tone de cărbune. „Așa cum s-a văzut în ultimele trei săptămâni, că s-a consumat ce s-a livrat, așa ne dorim să facem până la Crăciun, astfel încât să rămânem constant cu 50.000 – 60.000 de tone în stoc”, spunea Amza, pe 4 noiembrie.

În ceea ce privește stocul de gaz la începutul anului 2023, nu există prea multe noutăți față de situația de acum două luni. Mai exact, reprezentanții companiei transmit: „La finalul anului 2022, stocul de gaz înmagazinat era de 29.000 MWh, cantitate din care, în cursul lunii ianuarie 2023, se vor consuma 11.000 MWh. Precizăm că întreaga cantitate de gaz înmagazinat este achitată complet, iar pentru necesarul pe luna în curs (aproximativ alți 66.000 MWh) s-a plătit în avans jumătate, iar cealaltă jumătate a fost agreată cu furnizorii pentru a se achita în tranșe. Mai menționăm că au fost încheiate opt contracte pentru achiziția de gaze naturale, pentru cantitatea de 190.165 MWh, cu livrare în perioada noiembrie 2022 – martie 2023. Din totalul cantităților de gaz necesare pentru acest sezon, avem încă o parte necontractată. Ținând seama de cele de mai sus, raportat la plățile efectuate pentru luna ianuarie a.c., cantitatea încă necontractată este de aproximativ 40.000 Mwh, cantitate necesară pentru perioada februarie – martie 2023 și care, în absența încheierii unor contracte, va fi consumată în baza contractelor cu FUI (furnizor de ultimă instanță), la fel cum am facut și în lunile anterioare. Precizăm că, pentru luna în curs, furnizorul de ultimă instanță este OMV Petrom”.

La fel ca și cu ocaziile anterioare, reprezentanții Colterm amintesc și de reparațiile și investițiile finalizate sau continuate în ultimele luni: „În ceea ce privește stadiul reparațiilor demarate la cele două mari centrale termice, la ora actuală, la CET Sud au fost reparate și puse în funcțiune cazanele de abur nr. 2 și nr. 3.  Totodată, pentru o eficiență mai mare în exploatare și reducerea de noxe, respectiv îmbunătățirea confortului abonaților noștri, la sfârșitul anului trecut au fost efectuate lucrări la CAF1 (cazan de apă fierbine), la CT Centru, care în prezent sunt finalizate și despre care v-am informat în comunicările anterioare.

Referitor la proiectul cu finanțare europeană intitulat «Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II», până în prezent, au fost finalizate lucrări pe o lungime de 7.587 metri rețea primară, dintr-un total de 9.183 metri (realizat 82,6 %) și 20.361 metri rețea secundară, dintr-un total de 20.497 metri (realizat 99,33 %). Pentru anul 2023, au mai rămas de montat următoarele lungimi de traseu: lotul 1 (rețele primare) 1.600 metri; lotul 2 (rețele secundare) 136 metri.

Comentarii

comentarii