Acasă Actualitate Cum se aplică Legea antifumat în liceele din Timişoara? Colegiul Bănăţean şi...

Cum se aplică Legea antifumat în liceele din Timişoara? Colegiul Bănăţean şi Colegiul „Emanuil Ungureanu”

DISTRIBUIȚI

colegiul banateanPână în acest moment, se pare că Legea nr.15 din 2016, privind interzicerea fumatului în spaţii publice închise, este cea mai respectată normă juridică, în Timişoara.
Aceasta este aplicată cu stricteţe nu numai în baruri, cluburi, cafenele şi restaurante, ci mai ales, în spitale şi în unităţile şcolare. Nimeni nu îşi permite să îşi aprindă ţigările în incinta acestor instituţii. Şcolile şi liceele sunt împânzite de afişe cu interzis fumatul, chiar de la poartă, iar profesorii şi elevii nu au curajul să fumeze înăuntru şcolii sau în curte. Iată ce ne-a declarat Codruţa Căpăţână, director adjunct la Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” Timişoara:
„Noi am început instruirea înainte de aplicarea legii, apoi, după ce a fost aprobată, le-am făcut ecusoane cu poză şi cu nume elevilor cu vârsta de peste 18 ani şi ei au voie să iasă afară să fumeze, în parcul din faţa şcolii, în pauza mare care ţine 20 de minute. Ceilalţi elevi nu fumează. Nici profesorii nu îşi mai aprind ţigările în interiorul şcolii, numai dacă ies afară în stradă sau în parcul de lângă liceu. Conform legii nimeni nu mai are voie să fumeze în unitatea şcolară şi nici în curte şi chiar se respectă legea la noi. Nimeni nu mai fumează”, a spus Codruţa Căpăţână.  
La Colegiul Naţional Bănăţean prevederile Legii nr. 15 se aplică de asemenea cu mare stricteţe şi nicio persoană nu mai fumează în şcoală sau în curte, indiferent dacă este elev sau profesor.
„Noi am instruit tot personalul – pe profesori şi pe ceilalţi angajaţi –dar şi pe elevi şi pe părinţi –despre prevederile legii antifumat. Le-am atras atenţia că se soldează cu sancţiuni financiare, dar vor fi aplicate şi sancţiuni disciplinare prin regulamentul de ordine interioară: la elevi, prin scăderea notei la purtare, iar la angajaţi, prin Codul Muncii. Acum, nimeni nu mai fumează. Sunt prevăzute amenzi mari şi pentru conducătorii de unităţi şi nu vreau să risc pentru asta, mai ales, că eu nici nu sunt fumător. De fapt, cred că e un minus al legii faptul că reprezentanţii unităţii nu pot da amenzi în interiorul şcolii. Ar fi fost o formă de control mai bună, din partea noastră”, a declarat prof. dr. Sorin Ionescu, directorul Colegiului Bănăţean Timişoara.
Persoanele fizice care nu vor respecta Legea nr. 15 din 2016, antifumat, vor fi  sancţionate cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.
Scopul principal al interzicerii fumatului în spațiile închise de la locul de muncă și în spațiile publice închise este protejarea sănătății angajaților și a cetățenilor care se află în aceste spații, prin evitarea expunerii la fumul toxic al produselor din tutun. Legea nu este împotriva fumătorilor. Spațiul public închis reprezintă orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
Legea este benefică suplimentar pentru cei care fumează deoarece facilitează oprirea fumatului, precum și în cazul minorilor și tinerilor deoarece contribuie la prevenirea fumatului prin reducerea ocaziilor sociale în care se fumează și în care debutează, de obicei, consumul de tutun.
Se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private –arată Legea nr. 15 din 2016, pentru prevenirea și combaterea consumului produselor din tutun în România.

Comentarii

comentarii