Acasă Actualitate Deţinuţii, drogurile şi criminalitatea

Deţinuţii, drogurile şi criminalitatea

DISTRIBUIȚI

antidrog Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş, în parteneriat cu Penitenciarul Timişoara şi Centrul de Reeducare Buziaş derulează, în perioada octombrie – noiembrie 2013, un proiect de prevenire a consumului de droguri, care are ca beneficiari persoane aflate în stare privată de libertate.

 

Cei mai mulţi deţinuţi au fost drogaţi la săvârşirea faptei penale

Proiectul intitulat „Dependent de speranţă. Închisoarea nu este un capăt de drum”, face parte dintr-un program mai amplu, iniţiat la nivel naţional, de către Agenţia Naţională Antidrog şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Conform datelor furnizate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în anul 2010, comparativ cu anul anterior, a crescut numărul de deţinuţi care, cu ocazia încarcerării, s-au declarat ca fiind consumatori de droguri. Semnificativ de observat este faptul că, în perioada 2001-2010, s-a produs o dublare a numărului de deţinuţi care  s-au autodeclarat consumatori de droguri la momentul încarcerării (de la 1.065 la 2.043), în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă, s-a produs o înjumătăţire a efectivului de deţinuţi (de la 50.035 la 26.721). În ceea ce priveşte legătura dintre consumul de substanţe şi criminalitate, 40,9% dintre persoanele aflate în stare privată de libertate au declarat că în momentul comiterii faptei pentru care au fost condamnate, consumaseră substanţe psihoactive (alcool, medicamente sau droguri ilegale). Ca răspuns la această dinamică, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş, ca structură teritorială a Agenţiei Naţională Antidrog derulează, în cadrul  proiectului, activităţi de informare asupra fenomenului consumului de droguri şi a serviciilor existente în reţeaua comunitară.

De ce se consumă droguri?

Astfel, proiectul pilot are ca scop conştientizarea în legătură cu efectele consumului de droguri, în principal a populaţiei generale din penitenciare, şi secundar a populaţiei de foşti consumatori de droguri ce se pregătesc pentru liberare, precum şi informarea acestora privind serviciile comunitare existente. Specialiştii susţin că  majoritatea drogurilor sunt folosite de oameni pentru că îi fac să se simtă mai bine. Când au dureri fizice, oamenii iau analgezice pentru a nu mai simţi durerea. Pentru stări emoţionale neplăcute, consumă alcool sau droguri pentru a se simti mai bine. Problema apare în momentul în care drogurile se folosesc pentru a învinge depresia sau alte probleme emoţionale pentru că acţiunea acestora este de suprafaţă şi temporară, iar persoana care le consumă se simte mai rău după ce trece efectul, decât înainte de a le folosi.

Comentarii

comentarii