Acasă Actualitate Doru Munteanu – un executor dubios

Doru Munteanu – un executor dubios

DISTRIBUIȚI

Executorul judecătoresc Doru Munteanu (foto), din Timişoara, este recunoscut în breasla lui ca un executor extrem de şiret care acţionează de multe ori la limita legii. Acest bătrânel aparent simpatic îţi trezeşte compasiune şi te duce cu gândul la bunicul ideal. În realitate, acest om este poate cel mai versat executor judecătoresc din breasla pe care o reprezintă şi în ziua de astăzi. Doru Munteanu s-a pensionat din activitatea de executor judecătoresc încă din anul 2001. Cu toate acestea, a făcut de atunci mii de executări şi a aruncat în stradă sute de persoane, deşi nu mai avea acest drept. După 9 ani în care a făcut executări ilegale, Munteanu a atacat decizia prin care a fost pensionat şi a avut câştig de cauză la prima instanţă care a judecat soarta bătrânului executor din Timişoara.

Onorariu de avocat de 260.000 de euro

Recent, Doru Munteanu a intrat din nou în atenţia opiniei publice după ce executorul pensionar a pus poprire pe conturile companiei Muller Guttenbrunn Recycling pentru un onorariu de avocat de 260.000 de mii de euro. Pe deasupra, Munteanu ameninţă că va scoate terenurile, clădirile şi utilajele acestei companii la licitaţie, dacă în termen de câteva zile firma de reciclare nu-i va plăti exorbitantul onorariu.

Mărul discordiei: un act adiţional în valoare de 260.000 de euro

Drama celor de la Muller Guttenbrunn Recycling a început în momentul în care fostul manager al acestei companii, Răzvan Dumitru, a fost înlăturat de la conducerea companiei de către consiliul de administraţie, care a hotărât că nu mai corespunde acestui post. În acel moment, avocatul companiei Muller Guttenbrunn Recycling, Ladany Horgoş Eugen, împreună cu Răzvan Dumitru au dat în judecată compania de la care păpaseră sute de mii de euro în decursul anilor. Mai mult, Răzvan Dumitru a semnat imediat un act adiţional la contractul de asistenţă juridică prin care Muller Guttenbrunn Recycling se obliga să plătească onorarii de avocat de 260.000 de euro către Ladany Horgoş Eugen, care dacă ar mai găsi câţiva fraieri ar putea ajunge cu siguranţă în top 300 cei mai bogaţi români. Ca să înţelegeţi mai bine şmecheria dintre cei doi vă vom oferi şi câteva exemple concludente. Ladany Horgoş Eugen a reprezentat Muller Guttenbrunn Recycling în procesul cu TMK Reşiţa, unde onorariul de avocat a fost de 38.000 de euro, iar suma care trebuia recuperată de la reşiţeni era de doar 8.632 de euro. Un alt proces dubios a fost cel în care Muller Guttenbrunn Recycling trebuia să recupereze de la o persoană fizică aproape 8.000 de euro, iar onorariul perceput de Ladany a fost de 5.000 de euro şi exemplele ar putea continua. Culmea este că aceste procese nici măcar nu au fost finalizate de Ladany, ci de alţi avocaţi din Timişoara. Mai mult, pentru suma de 260.000 de euro, Ladany a eliberat chitanţă şi factură fiscală, dar a uitat să plătească impozite la stat. Întrebat de ce nu a plătit impozit la stat pentru aceşti bani, Ladany a spus că nu a plătit impozit pentru că nu a încasat banii. Contactat telefonic, Ladany Horgoş Eugen a dat din colţ în colţ când a venit vorba despre onorariile exorbitante cerute firmei de reciclare. „Dacă tot spuneţi că sunteţi ziarist, vă întreb eu: se plătesc impozite pe sumele neîncasate? Nu înţeleg ce treabă are ziarul dumneavoastră cu acest subiect. Nu este nimic anormal ca un avocat să câştige atâţia bani. Eu am muncit în aceste procese. În decursul anilor am recuperat mulţi bani pentru această firmă şi nu înţeleg de ce au apelat la presă. Oricum, noi vom câştiga cele 25 de procese pe care le avem cu ei”, spune Ladany Horgoş Eugen

Exces de zel din partea judecătorilor

Pentru ca Muller Guttenbrunn Recycling să fie executată trebuia o sentinţă a unui judecător care să investească contractul dintre cele două părţi cu titlu executoriu. În data de 14 februarie 2011, avocatul Ladany cere Judecătoriei Timişoara să investească cu formulă executorie contractul de asistenţă juridică pe care acesta îl avea cu Muller Guttenbrunn Recycling. Instanţa a investit acest contract, dar nu şi actul adiţional în valoare de 260.000 de euro. Pe baza acestei sentinţe, 5 luni mai târziu, Munteanu Doru, executorul judecătoresc pensionar, se prezintă în faţa magistraţilor şi cere instanţei încuvinţarea executării silite. În acest dosar a ieşit la rampă Doru Munteanu, care a pus sub nasul unei judecătoare oarbe contractul de asistenţă juridică şi actul adiţional care nu fusese investit cu formulă executorie de Judecătoria Timişoara. Pentru că nu a „văzut” acest detaliu, judecătorul a aprobat cererea lui Munteanu şi compania Muller Guttenbrunn Recycling poate fi executată în orice moment. Munteanu ştia că în acest caz urmează să facă o executare silită ilegală, însă dorinţa de a face bani a fost mult mai mare decât valorile morale pe care ar trebui să le aibă executorii judecătoreşti de la noi din ţară. Cel mai probabil, această ultimă hotărâre a Judecătoriei Timişoara va fi anulată, însă până atunci Munteanu poate face executarea liniştit, iar odată ce o firmă îşi pierde terenurile, clădirile şi utilajele, este greu ca acestea să mai fie recuperate.
 

Comentarii

comentarii