Acasă Actualitate După ce spălătoria „cu probleme” de pe Lidia a primit, într-un final,...

După ce spălătoria „cu probleme” de pe Lidia a primit, într-un final, acordul comercial, patronul reclamă un alt abuz din partea primăriei

DISTRIBUIȚI

La începutul anului 2020, o spălătorie auto din Timișoara intra în atenția publică după ce Poliția Locală anunțase, printr-un comunicat de presă, că aceasta primise alte patru amenzi, pe lângă cele 44 deja acordate pentru lipsa acordului comercial și nerespectarea suspendării activității. În august 2020, proprietarul a obținut și acel „acord pentru desfășurarea exercițiilor comerciale”, dar, acum, odată cu progresele făcute pe șantierul de pe fosta stradă Lidia, ar fi apărut alte probleme.

„Polițiștii locali vor acționa în continuare și vor lua măsurile legale până la soluționarea situației în locația respectivă”, transmiteau, în februarie 2020, reprezentanții Poliției Locale Timișoara. Pe de altă parte, proprietarul spălătoriei, cetățeanul româno-palestinian Sadi Farajallah, reclama abuzuri din partea primăriei atât pentru că, deși a depus de mai multe ori toate documentele necesare – de 12 ori, doar până la acea dată –, nu a primit acordul comercial, dar și pentru că i-a fost spart parțial, fără înștiințare, betonul din fața spălătoriei, după ce primise și o amendă pentru că nu exista, în conformitate cu planul, spațiu verde pe porțiunea respectivă. Din câte ne spunea acesta, era vorba despre o porțiune betonată tot de municipalitate.

Pe scurt, într-adevăr, exista o decizie a instanțelor care îl obliga pe cetățeanul româno-palestinian să amenajeze o porțiune de spațiu verde, însă era vorba despre o porțiune din fața imobilului de pe Mareșal Prezan nr. 50, unde locuiește acesta, spălătoria funcționând la numărul 48. Și pentru spațiul verde din fața acesteia este deschis un proces între primărie și proprietar, însă momentan nu există nicio decizie definitivă. În această speță, scopul ar stabilirea vinovatului pentru betonarea spațiului verde: proprietarul, după cum ar sugera amenzile date de Primăria Timișoara și Poliția Locală, sau chiar municipalitatea, după cum susține bărbatul. Cert este că acolo unde planul prevede spațiu verde, acesta va fi și amenajat.

Totuși, în septembrie, strada Mareșal Constantin Prezan a intrat în reabilitare, iar spălătoria nu a mai putut funcționa, cu toate că obținuse acordul comercial cu doar o lună în urmă. Toate bune până când proprietarul a văzut, în iunie, că aleea de acces în spălătorie este trasată, dintr-o dată, pe partea stângă, fix acolo unde, conform aceluiași plan, ar urma să fie amenajat spațiul verde. Inițial, aceasta avea o deschidere de cinci metri, pe partea dreaptă.

„Am făcut și o cerere de lărgire a accesului de la cinci metri, cât este acum. Astăzi (în mai – n.r.) muncitorii mi-au spus că se face, mâine (în iunie – n.r.) m-am trezit că nu doar că nu lărgește, dar se și mută pe partea cealaltă (unde ar trebui să fie spațiu verde – n.r.). Am fost și am discutat despre lărgire și cu directorul Culiță Chiș, (de la Direcția Tehnică, DGDPPRU – n.r.), verbal mi-a spus că nu vede nicio problemă. A doua zi aflu că s-a respins în comisie. Tot acolo s-ar fi decis și mutarea căii de acces. «Ar fi dat cineva un telefon», mi-au spus muncitorii”, ne-a declarat proprietarul spălătoriei.

De fapt, Sadi Farajallah a depus două cereri de lărgire: una la 12 metri, alta la opt metri. Ambele au fost respinse. Acesta s-a împăcat relativ ușor cu ideea că accesul în spălătorie va rămâne continuare destul de greoi, însă nu la fel se poate spune și despre schimbarea poziției căii de acces. „Mi-ar strica toată afacerea. E un abuz pe față. E spațiul acela verde și, dacă se face în fața lui accesul, ar rămâne propriu-zis jumătate de metru să intre și să iasă mașinile. În partea cealaltă pun deja borduri de 20 de centimetri”, se plânge acesta. În mai multe răspunsuri la adresele trimise, Sadi Farajallah s-a lovit de aceeași replică: „Lucrările (…) (de pe Prezan – n.r.) se desfășoară după un proiect tehnic avizat.”

Acum, odată ce a obținut acordul din partea primăriei, Sadi Farajallah a apelat la avocați pentru a găsi și o modalitate de a anula amenzile primite în ultimii ani. Proprietarul vrea să dovedească în instanță că, numai printr-un abuz, acest document nu îi fusese acordat anterior. În plus, el se gândește și la recuperarea unor presupuse prejudicii cauzate de aceste abuzuri.

Chiar vineri, 25 iunie, proprietarul spălătoriei s-a prezentat la primărie pentru a discuta cu membrii Comisiei de Circulație. „Am așteptat după domnul Ganciov (șef al Serviciului Drumuri și Poduri, membru în Comisia de Circulație – n.r.), dar m-au dat afară”, ne-a mai spus acesta. Totuși, vorbind cu reprezentanții firmei Strabag, cea care se ocupă de lucrări, Farajallah a primit asigurări că luni, 28 iunie, va fi trimis un angajat al primăriei pentru o constatare.

Până la momentul redactării acestui articol, reprezentanții primăriei nu ne-au putut răspunde la întrebările referitoare la această situație. Revenim cu amănunte când biroul de presă al primăriei ne va răspunde, cel mai probabil săptămâna viitoare, având în vedere că a fost nevoie de o cerere pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.

Comentarii

comentarii