Acasă Actualitate După trei ani de administrație Fritz, Timișoara are un buget mai mic...

După trei ani de administrație Fritz, Timișoara are un buget mai mic decât Cluj, Oradea și Iași, chiar dacă avem cele mai mari taxe și impozite din țară

DISTRIBUIȚI

„Avem un buget ambițios pentru o Timișoara dinamică. Un buget care crește de la an la an, iar anul acesta avem un buget record”, sunt cuvintele cu care se lăuda primarul Dominic Fritz în Consiliul Local Timișoara.  Cuvinte goale, care ascund declinul economic produs de administrația Fritz.

În comparație cu orașele mari din țară, Timișoara stă tot mai prost. Singurul capitol la care excelează este cel al taxelor și impozitelor locale, pentru că le avem pe cele mai mari din România. Cu toate acesta, la dezvoltare stăm rău.

Conform cifrelor oficiale, Clujul este campion național la dezvoltare și anul acesta. În 2024, Clujul ocupă prima poziție între orașele mari din România în ceea ce privește bugetul local, cu 3,99 miliarde de lei. El este urmat de Oradea – 2,9 miliarde de lei, Sectorul 4 – 2,9 miliarde de lei și Sectorul 6 – 2,7 miliarde de lei. În continuare în clasament se regăsesc Sectorul 2, Sectorul 3 și municipiul Iași, la egalitate cu circa 2,6 miliarde de lei. Timișoara se află doar pe locul 8, cu un buget local de 2,5 miliarde de lei, urmată de Constanța – 2,3 miliarde de lei și Brașov – 1,84 miliarde de lei, Craiova – 1,76 miliarde, Sectorul 5 – 1,67 miliarde, Galați – 1,34 miliarde, Sibiu – 1,17 miliarde și Arad – 1,1 miliarde de lei.

Prin comparație, Timișoara speră în 2024 să aibă venituri de 2,2 mld lei și cheltuieli de 2,35 mld lei. La Cluj-Napoca se așteaptă la venituri de 2,5 mld lei și Cheltuieli de 2,99 mld lei. Conform bugetelor, Timișoara va încasa cei mai mulți bani din taxe și impozite pe proprietate 234 milioane lei (cele mai mari din țară), iar Clujul va încasa din taxe și impozite pe proprietate 165 mil lei.

Cel mai rău stăm însă la proiecte europene. Timișoara speră să primească 540 milioane lei din PNRR, FEN, FEDR, cu 200 de milioane mai puțin decât Clujul, unde au fost bugetați 740 milioane de lei.

Dacă la Cluj bugetul în 2024 a crescut cu peste 25 de procente față de anul trecut, la Timișoara creșterea a fost de sub 7 procente. Și la Oradea bugetul a crescut cu 28% față de anul 2023, iar peste 1.2 miliarde lei vor fi folosiți pentru investiții.

Comentarii

comentarii