Acasă Economic Executarea silită din partea băncilor – un trăsnet pe capul cetăţeanului împrumutat

Executarea silită din partea băncilor – un trăsnet pe capul cetăţeanului împrumutat

DISTRIBUIȚI

Una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă nu numai cetăţenii din Timişoara care s-au împrumutat la bănci, ci din întreaga ţară, este faptul că nu mai pot să înapoieze banii, la termenele scadente, din cauza crizei economice. Prin urmare, pe capul lor cade ca un trăsnet excutarea silită.

Ce se întâmplă, în realitate, şi cum îşi fac de cap băncile, ne explică avocaţii specialişti în asemenea speţe, Ioana Sturza şi Marius Coltuc:
Băncile declară scadent anticipat contractul de credit şi recurg la trimiterea dosarului de credit către executorul judecătoresc, în vederea demarării procedurilor de executare silită. După obţinerea încuviinţării de la instanţa de executare, executorul emite somaţie în dosarul de executare către împrumutaţi pentru a le pune în vedere acestora să achite debitul integral, format din penalităţi, comisioane, dobânzi, debit principal restant, în situaţia contrară, demarând procedurile de executare prin toate formele de executare prevăzute de lege.
Cele mai importante forme de executare sunt vânzarea silită a imobilului, de cele mai multe ori fiind vorba despre contracte de credit ipotecare, precum şi poprirea veniturilor lunare ale împrumutaţilor sau ale garantilor.
Av. Coltuc Marius a punctat faptul că în termen de 15 zile de la primirea actelor de executare de la executorul judecătoresc, debitorii au posibilitatea formulării contestaţiei la executare împotriva tuturor actelor de executare, pentru a se verifică de către instanţa de judecată legalitatea acestora. De asemenea, întrucât titlul executoriu nu este o hotărâre judecătorească, cu un contract de credit bancar, acesta poate fi atacat pe fond, şi anume pot fi atacate clauzele abuzive din contract, în situaţia în care acest lucru nu a fost făcut deja pe calea unei acţiuni separate, anterior ajungerii în etapă executării silite. De asemenea poate fi contestată şi valoarea la care a fost evaluat imobilul, dacă preţul stabilit de evaluatorul executorului este sub preţul pieţei. În măsură în care se constată caracterul abuziv al clauzelor contractuale şi se constată că s-au perceput sume excedentare de către bancă, actele de executare efectuate în dosar se vor anula pentru sumele ce reprezintă dobânzi excedentare sau comisioane ilegale percepute.

Ce şanse are împrumutatul la bancă?

Av. Ioana Sturza susţine că se poate solicita suspendarea executării până la judecarea contestaţiei la executare, iar în dosarul de contestaţie la executare să se solicite suspendarea judecăţii până la judecarea dosarului pe clauze abuzive, în situaţia în care există un asemenea dosar pr rol. „Ar fi o ultimă şansă pentru cei executaţi silit, dacă au dosar de clauze abuzive pe rolul instanţei, există posibilitatea suspendării judecării contestaţiei la executare, desigur, această suspendare fiind de folos doar în condiţiile în care în prealabil a fost suspendată executarea propriu-zisă”, a conchis Sturza.

Comentarii

comentarii