Acasă Actualitate Falcă, iertat un an de DNA

Falcă, iertat un an de DNA

DISTRIBUIȚI

art falcaGheorghe Falcă, primarul Aradului și încă șeful liberalilor arădeni, se află în mijlocul unui scandal cu iz de corupție. A.N.I. a anunțat că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru conflictul de interese în care se află Falcă, referitor la dubla sa calitate, de primar și acționar al unei firme, ProArhitectura SRL, alături de soția sa. Conform A.N.I., „În exercitarea atribuțiilor de serviciu, Gheorghe Falcă a semnat și aprobat 31 certificate de urbanism, patru autorizații de construire, două avize de oportunitate, două autorizații de desființare și o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de aceeași societate comercială – Pro Arhitectura Arad S.R.L., societate în cadrul căreia primarul și soția sa sunt asociați. De asemenea, Ela Falcă, soția edilului este și administratorul firmei. În comunicatul ANI se arată că „Cele 40 de acte materiale au fost semnate și aprobate de Falcă Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Arad, pe perioada mandatelor 2008 – 2012, respectiv 2012 – 2016. În perioada evaluată, S.C. PRO ARHITECTURA ARAD S.R.L a distribuit dividende în cuantum de 403.000 Lei. Astfel, procedura de semnare și aprobare a documentelor sus-menționate a generat, în mod indirect, un folos material atât pentru Falcă Gheorghe, cât și pentru soția acestuia”.
De fapt, povestea este ceva mai veche. În 19 februarie 2016, la D.N.A. – Serviciul Teritorial Timișoara a fost depus un denunț penal privind conflictul de interese în care se află Falcă. Deși documentul a fost extrem de elaborat, cu explicații și încadrări legale, acesta nu a trezit nici o reacție din partea temuților procurori anti-corupție. S-a vorbit atunci că Falcă s-ar bucura de înalta protecție a lui Florian Coldea, cu care se afla în relații extrem de amicale. Coincidență sau nu, scandalul a ponit, demarat de A.N.I., cu un an, o săptămână și o zi după depunerea denunțului la D.N.A. dar la puțin timp după ce Coldea a ieșit din conducerea executivă a SRI.

Conceptul de „șpagă pe acte”

O scurtă trecere în revistă a portofoliului de clienți cu care firma Pro-Arhitectura se laudă pe site-ul său scoate la lumină nume de investitori importanți care au venit în Arad în timpul mandatului de primar al lui Gheorghe Falcă. De fapt, practic, toate marile firme care au investit în Arad în ultimii 10-12 ani, au trecut pe la Pro Arhitectura, fie pentru întocmirea de documentații, Studii de fezabilitate fie pentru întocmirea de proiecte. Mai mult, deja se vorbește în Arad că rețeta de succes pentru un investitor care dorește să rezolve rapid la Primărie documentațiile de urbanism și tot ce este legat de o investiție este să apeleze la firma Pro Arhitectura. Culmea este că, pe acte, această firmă de arhitectură ar fi realizat proiecte pentru firme mari, supermarket-uri sau mall-uri, care, se știe, au proiecte tip care trebuie doar încadrate în zonă, deci intervenția proiectantului local în proiectul final este minimă. În limbaj de specialitate, acest gen de afaceri se numește „șpagă pe acte și facturi”. În ce măsură firma în care Gheorghe Falcă deține din aprilie 2015 o participație de 45 la sută din acțiuni se încadrează în acest concept rămâne să stabilească organele în drept, pentru că există, așa cum am arătat, pe site-ul http://proarhitecturarad.ro/ detalii despre toți clienții importanți ai firmei de familie a primarului. Printre aceștia sunt Galleria Mall, Lukoil România, Jumbo, Real România, KFC, Nova Market Group, Lidl etc.

Pro Arhitectura își diminuează patrimoniul după izbucnirea scandalului

O privire pe declarațiile de avere ale lui Gheorghe Falcă nu arată prea mult în ceea ce privește deținerea de spații de locuit, terenuri sau autoturisme. Însă o trecere în revistă a patrimoniului firmei Pro Arhitectura arată că aceasta este proprietarul unui patrimoniu imobiliar impresionant. Practic, inclusiv celebra vilă-bloc de pe malul Mureșului, unde la vremea respectivă Gheorghe Falcă a fost coleg de duplex cu reprezentantul în Arad al firmelor controversatului om de afaceri Georgică Cornu, este trecută în acte pe firmă, nu pe persoană fizică. Dovadă a micului imperiu imobiliar al firmei unde Falcă deține 45 la sută din acțiuni este și impozitul plătit anual de firmă pentru imobilele deținute. În 2016, Pro Arhitectura SRL a plătit un impozit de 198.085 lei. Culmea este însă că pentru acest an, conform detaliilor obținute de pe site-ul Primăriei Arad, suma s-a redus de cinci ori: doar 38.143 lei. Ceea ce, logic, ar fi posibil doar dacă firma și-ar fi redus patrimoniul adică ar fi înstrăinat din clădiri. Dacă ținem cont de faptul că această diminuare a patrimoniului a avut loc după depunerea denunțului penal la DNA și în perspectiva sesizării Parchetului Curții Supreme de către A.N.I. dar și în condițiile în care Falcă și-a tratat patrimoniul firmei ca pe propria avere rezultă clar că la mijloc poate fi o tentativă de a salva din această avere disimulată în perspectiva unui potențial proces penal.

Falcă se consideră nevinovat dar legea este foarte clară în cazul său

Gheorghe Falcă a tratat cu lejeritate sesizarea depusă la Parchetul General de A.N.I. Într-o postare video, primarul încearcă să acrediteze ideea că de fapt el nu ar fi vinovat de nimic și explică cu lux de amănunte altceva decât i se reproșa. Gheorghe Falcă detaliază modul în care se pot obține autorizații de construcții și alte documente de la Primărie, făcându-se cu nu cunoaște prevederile legale care arată esența problemei sale. Legea spune așa: infracțiunea de conflict de interese este prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”. Clar și la obiect și aplicabil, spunem noi, perfect cazului firmei de familie a lui Gheorghe Falcă. Mai mult, deși acesta spune că nu ar avea legături cu firma condusă de soția sa, în care ar fi intrat în 2016 sau 2015 spre final (în realitate, conform datelor furnizate de Oficiul Registrului Comerțului, Falcă este acționar cu 45 la sută în Pro Arhitectura din aprilie 2015!), se vede din textul articolului de lege citat că problema conflictului de interese exista și atunci când asociat era doar soția sa, care se încadrează în gradul de rudenie prevăzut de lege. În plus, revenind la altă scuză a lui Falcă, potrivit căreia nu ar fi vinovat pentru că firma de familie nu ar fi făcut afaceri cu bani publici, putem trage concluzia că, în conformitate cu același text de lege, nu banul public sau privat este problema ci faptul că deciziile primarului (care a inițiat numeroase proiecte de hotărâri de CLM în favoarea firmei sale) a adus folos patrimonial „pentru sine, pentru soțul său” (adică soția sa, în cazul de față). Că Falcă a ajuns acționar doar după ce relațiile sale cu soția au intrat în impas, existând la un moment-dat chiar un divorț pe rolul instanței arădene, este deja o altă problemă care îl interesează în mod privat dar care pare să nu influențeze mersul afacerilor firmei Pro Arhitectura.

Comentarii

comentarii