Acasă Actualitate Fii un cetăţean UE informat! Centrul Europe Direct Timișoara – unul din...

Fii un cetăţean UE informat! Centrul Europe Direct Timișoara – unul din cele 31 de centre existente în România

DISTRIBUIȚI

erope timisoaCentrul Europe Direct Timișoara este unul din cele 31 de centre existente în România și unul din cele 500 care activează la nivelul Uniunii Europene, deservind două județe din vestul țării, Timiș și Caraș-Severin.

De-a lungul anului 2016 CED Timişoara a organizat 20 de evenimente pentru public larg, cu diferite grupuri ţinte sau cu elevii din şcolile, liceele şi universităţile din Timişoara şi din Reşiţa. De asemenea, a promovat informația europeană prin publicarea de informații din actualitatea europeană pe website și pe pagina de facebook, prin buletinul de informare lunar ”Cronica europeană”, prin participarea la emisiuni radio și TV și prin comunicate de presă. Mii de de materiale informative au fost distribuite către diferite instituții partenere și publicul larg, sute de tineri au fost informați cu privire la programe europene de mobilitate, sute de persoane au vizitat sediul Europe Direct Timișoara și au primit răspunsuri la întrebări legate de Uniunea Europeană.

România va prelua președinția Consiliului UE în 2019

Amintim că România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene în 2019, iar până atunci trebuie să facă o serie de “paşi” siguri.
Evenimentele derulate până acum de către instituțiile ce activează în domeniul politicilor europene, la care au participat reprezentanţi din sectorul privat, societatea civilă, mediul academic, eurodeputaţi şi lideri de presă, pun accent pe acțiuni pe care România le poate intreprinde pentru a-şi creşte influenţa în politicile europene. Președinția Consiliului UE se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare șase luni. În cursul semestrului respectiv, președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE. Statele membre care dețin președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de consiliu pentru o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.
Trioul actual este alcătuit din președințiile Țărilor de Jos, Slovaciei și Maltei.

Președințiile Consiliului până în 2020

Țările de Jos: ianuarie-iunie 2016
Slovacia: iulie-decembrie 2016
Malta: ianuarie-iunie 2017
Regatul Unit: iulie-decembrie 2017
Estonia: ianuarie-iunie 2018
Bulgaria: iulie-decembrie 2018
Austria: ianuarie-iunie 2019
România: iulie-decembrie 2019
Finlanda: ianuarie-iunie 2020.

Comentarii

comentarii