Acasă Eveniment Încălzirea Reșiței – scoasă la licitație

Încălzirea Reșiței – scoasă la licitație

DISTRIBUIȚI

Apropierea sezonului rece trezește fiori la fel de reci în rândul reșițenilor și, sperăm, a celor responsabili de asigurarea energiei termice în regim centralizat în municipiu. Consilierii locali reșițeni au aprobat ieri un proiect de hotărâre prin care se aprobă contractul de delegare a gestiunii serviciului de alimentare cu energie termică, precum și criteriile pentru deschiderea licitației în domeniu. Delegarea e necesară pentru că actualul operator de servicii termice – CET – își încetează activitatea din lipsa eficienței. Reșițenii care mai sunt abonați la rețeaua publică de termoficare au fost afectați în lunile iulie-august de o oprire îndelungată a furnizării apei calde, care a depășit cu mult cele două săptămâni uzuale destinate reviziilor curente.
Opt centrale mai mici, pe structura actualei rețele de distribuție, vor asigura, se speră, încălzire pentru abonații sistemului centralizat, dar există suficiente riscuri aici, pentru ca oamenii să fie neliniștiți. În paralel, o societate slovacă va instala în Parcul Industrial de pe Valea Țerovei o centrală pe biomasă, dar este deja cunoscut faptul că slovacii de la Mennert sunt mai degrabă interesați de producție și nu de distribuție, care, în opinia lor, încă mai are pierderi, cu toate că în ultimii ani s-au mai făcut ceva investiții în acest domeniu. Până la amenajarea noii centrale însă vine cu pași repezi un nou sezon rece care cam găsește Reșița ”cu pantalonii în vine”, cum s-ar spune. Încep școlile iar, în plus, cetățenii care au făcut investiții în instalarea așa-numitei încălziri pe orizontală sunt îngrijorați de posibilitatea de a rămâne fără căldură în această iarnă dar cu banii dați, ceea ce ar putea trimite CET 2000, actuala societate de termoficare, în instanță, în fața unor sute sau chiar mii de procese.
Problema încălzirii a trezit și dispute ieri, în ședința ordinară a Consiliulului Local. Consilierul Ioan Benga, plictisit de subiect, a încercat să-l expedieze la nivelul compartimentului tehnic al Primăriei, spre iritarea viceprimarului Sorin Simescu, președintele de ședință, care i-a reamintit că el, Benga, nu e spectator la ședință și că problema încălzirii nu e una a Primăriei, ci și a Consiliului Local și a orașului. Disputa verbală a alunecat astfel spre indemnizația fiecăruia, Simescu (PD-L) și Benga (PSD) acuzându-se reciproc că fiecare e plătit din bani publici. Benga chiar a cerut publicarea online a salariului viceprimarilor iar Simescu i-a dat răspunsul pe loc: ”De patru ori indemnizația dv., domnule consilier!”
 

Comentarii

comentarii