Acasă Cultura La Casa Artelor Timișoara, anul expozițional 2020 a început cu o amplă...

La Casa Artelor Timișoara, anul expozițional 2020 a început cu o amplă expoziție plastică

752
DISTRIBUIȚI

Anul expozițional 2020 a început cu o amplă expoziție plastică la Casa Artelor Timișoara -Galeria Pygmalion -str. Pacha nr. 8 – a pictorului Marian Truțulescu din Reșița intitulată In Faces – În chipuri, care va putea fi vizitată până în data de 4 februarie.

Manifestarea a atras un număr mare de iubitori de artă plastică, iar invitat special a fost criticul de artă Gabriel Kelemen, vicepreședintele Uniunii Artiștilor Plastici Timișoara.

Marian Truțulescu a explicat: ”De ce închipuiri, de ce chipuri? Chipul transmite emoția sufletească, el este modalitatea de expresie prin care încercăm să ne exprimăm controlul sau, din contra, răbufnirea trăirilor interioare.

În el stau laolaltă neputința, dezgustul, refugiul, evadarea de zi cu zi. Chipul devine, la fel ca și arta, un transmițător de emoție care provine dintr-o stare.

Deci sub același chip se pot regăsi nenumărate stări, tipologii, atitudini diferite. În lucrarea “Perspectiva umană”, spre exemplu, folosesc imaginea dedublării propriului eu în cele trei timpuri ale existenței: trecut, prezent și viitor.

Personajul comunică cu sine în aceste ipostaze, și, deși chipul suferă transformări fizionomice, rămâne problematica existenței, cea care creează dinamică și emoție.

Maniera de lucru subliniază aceste stări amintite. Fie că este vorba de gamă caldă sau rece tot timpul există accente, linii, forme care susțin dinamica și demersul imaginar al compoziției.

Chiar și dripping-urile și gesturile spontane pe care le folosesc subliniază aceeași idee a existenței, de scurgere și consum firesc, aproape intuit, a timpului propriu.

Eu propun compoziții care prin prisma viziunii pot fi considerate personale dar care, cu siguranță, sunt posibile subiecte de dezbătut și pentru cei care au neliniști asemănătoare.

Suntem ființe cu frică de Dumnezeu, cu alte frici și temeri, suntem oameni și din păcate nimic din ceea ce ne mai poate surprinde, plăcut sau neplăcut, nu mai este ceva nefiresc. Ce mult contează pentru aceste zile sinceritatea citită pe un chip de copil, ce mult înclină balanța”.

Comentarii

comentarii