Acasă Actualitate La câte cazuri de Covid-19 la 1.000 de locuitori se poate ajunge...

La câte cazuri de Covid-19 la 1.000 de locuitori se poate ajunge la carantinarea unei zone

DISTRIBUIȚI

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat astăzi că se vor lua în calcul izolarea și carantinarea anumitor localități în cazul unei creșteri ”exagerate a numărului de cazuri”, adică mai mult de 3 cazuri la 1.000 de locuitori. În acest sens, evoluția din următoarele două săptămâni este crucială, spune ministrul.

Despre cei care au refuzat internarea, Tătaru a spus că: „Ei vor fi identificaţi, îi avem deja pe tot ce înseamnă direcţiile de sănătate publică din localitate, şi vor intra, prin ordin de ministru, în izolare la domiciliu până vor trece cele 14 zile”. Întrebat ce decizii vor fi luate, ministrul Sănătăţii a explicat că va decide marţi, prin ordin de ministru, ca pentru orice persoană depistată pozitiv la COVID-19 să fie demarată, în maxim 12 ore, o anchetă epidemiologică, pentru a fi identificaţi oamenii cu care acea persoană a avut contact.

„Sunt focare care trebuie urgentate în anchete epidemiologice și prin ordin de ministru mâine voi decide ca orice persoană care este depistată pozitiv, în spatele ei să se desfășoare anchetă epidemiologică, directorul DSP să nominalizeze un epidemiolog sau un medic care să înceapă acea anchetă în maximum 12 ore, să definim tot ce înseamnă contacți, în măsura în care ei trebuie izolați la domiciliu, cei care sunt simptomatici să fie testați”, a spus ministrul Sănătății.

S-a discutat despre izolare și carantinare, să putem gestiona zonele care au o cazuistică, acolo unde numărul este ridicat.”, a susținut ministrul Tătaru.

Nelu Tătaru a declarat că medicii ar putea fi detașați în spitalele suport Covid-19 în care există deficit de personal și chiar a anunțat că ”dacă sunt focare în unități non-COVID, le vom transforma în unități COVID.”

”Avem în studiu focare sau localități. Parametrii sunt 3 cazuri la 1.000 de locuitori, dacă avem așa ceva ne gândim la izolare sau carantinare.”, a anunțat ministrul Sănătății.

Tătaru susține că prognozele pentru săptămâna în curs nu sunt tocmai bune și că autoritățile se așteaptă la creșterea numărului de cazuri: ”Următoarele 2 săptămâni sunt cruciale, vom vedea dacă vom avea o stagnare și vom merge pe un platou. De mâine avem legislație, putem interna, putem izola. Dacă punem în aplicare aceste pârghii, vom putea reduce numărul de infectări”, a spus Nelu Tătaru.

”Sunt mai multe judeţe. Noi urmărim creşterea numărului de cazuri care e mai accentuată exponenţial în anumite zone. De exemplu, şi Vaslui. Vasluiul e la testarea a 100 de conaţionali care lucrau într-un abator de păsări, 59 au fost pozitive. Urmează o anchetă, urmează evaluarea a celorlalţi lucrători în acel abator. Sunt focare care se întâlnesc la unităţile medicale. Vedem Galaţiul şi îl urmărim cu mare atenţie. Acolo am detaşat o unitate mobilă de terapie intensivă. Rămâne să vedem ce personal e valid pentru a putea suplimenta tot prin detaşări. Avem zona Dâmboviţa, zona Argeş, la fel trebuie gestionate. Avem la Argeş un spital de suport COVID la Mioveni, dar avem o lipsă de personal. Ne gândim să detaşăm personal la spitalul din Mioveni sau poate suplimentăm o unitate mobilă la nivelul spitalului din Piteşti. Sunt adaptări pe care le facem pe parcurs”, a mai afirmat Nelu Tătaru.

Comentarii

comentarii