Acasă Actualitate Maestrul Grigore Leşe, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”

Maestrul Grigore Leşe, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, Filiala Baia Mare, a organizat vineri, 18 martie, în Sala „Aula Magna”, festivitatea de decernare a înaltului titlu academic de Doctor Honoris Causa maestrului Grigore Leşe.
Fiu al Ţării Lăpuşului, maestrul Grigore Leşe s-a afirmat drept un reprezentant emblematic al spiritului românesc şi un ambasador de o incontestabilă competenţă a culturii naţionale în lume, prin spectacole susţinute în SUA, Europa şi Asia. A lucrat în învăţământul preuniversitar în localităţile rurale din zona de origine, devenind instructor al formaţiilor folclorice din Ţara Lăpuşului (satele Rogoz, Lăpuş, Târgu-Lăpuş, Libotin, Stoiceni) contribuind activ la revigorarea  muzicii tradiţionale. Din anul 2000 se mută în Bucureşti, unde îşi desfăşoară şi în prezent activitatea. În 1989, la vârsta de 35 de ani, se înscrie la Conservatorul de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Absolvă Facultatea de Interpretare, specializarea Fagot. După 1989, adaugă talentului şi experienţei de interpret şi îndrumător de formaţii artistice, studiile universitare şi postuniversitare, consacrând eforturi susţinute cercetării muzicale şi etnofolclorice. 
Producţia culturală şi ştiinţifică este completată de apreciate emisiuni la TVR Cultural, în care iniţiază publicul urban în tainele cunoaşterii folclorului autentic, fiind apreciat ca „un doctor care dezgheaţă suflete”
Realizează, la postul de televiziune TV Cultural, emisiunea săptămânală de etno-antropologie „La Porţile Ceriului” pentru care, în 2007, a primit MARELE PREMIU al Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România, iar în 2009 Premiul pentru jurnalism cultural, decernat de Radio  România.
Profesorul Grigore Leşe pledează pentru valorile etice şi estetice ale cântecului tradiţional românesc, relevând – în plin proces de globalizare – rolul folclorului în configurarea identităţii culturale a poporului român. A dorit să-i facă pe oameni să conştientizeze că muzica străveche, muzica din comunităţile tradiţionale reprezintă un patrimoniu extrem de preţios, care trebuie protejat şi perpetuat. Muzicologul se documentează, studiază zilnic acest fenomen cultural, compară muzicile noastre cu muzici din alte spaţii, apelând la investigaţii  muzicologice, istorice, geografice şi sociologice, pentru a putea stabili vechimea şi valoarea lor. Specialistul care şi-a pus existenţa în slujba valorificării cântecului tradiţional îşi propune să meargă mai departe  cu emisiunile de radio şi televiziune,  să îşi continue cursurile la Universitatea din Bucureşti şi să se implice în regândirea şi reorganizarea instituţiilor de cultură tradiţională. În prezenţa d-lor Sadu Pocol, prefect al judeţului Maramureş, Mircea Man, preşedintele CJ Maramureş, prof. univ. dr. Gavril Ardelean, prorectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a unui numeros public, cadre universitare, studenţi şi oameni de cultură, Grigore Leşe şi-a reafirmat la festivitatea de la UVVG, filiala Baia Mare, crezul său artistic: „Nu m-am îndepărtat niciodată de obârşii. Vreau să-i fac pe oameni să conştientizeze că muzica din comunităţile tradiţionale româneşti reprezintă un patrimoniu imaterial care trebuie protejat şi perpetuat.

 

Comentarii

comentarii