Acasă Actualitate Muzeul Național al Banatului a prezentat de Ziua Limbii Române un ceaslov...

Muzeul Național al Banatului a prezentat de Ziua Limbii Române un ceaslov din anul 1811 editat la Buda

DISTRIBUIȚI

Azi, 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române, un pilon al identității și ființei noastre naționale. Vorbită de 28 de milioane de persoane, dintre care o treime se află în afara granițelor, româna se află în primele 20 de limbi vorbite, printre cele 6.000 – 7.000 de pe planetă. 
 
Ziua Limbii Române se celebrează în țara noastră din anul 2013, la 31 august, la aceeași dată cu sărbătoarea „Limba Noastră” din Republica Moldova, care celebrează limba română încă din anul 1990.
 
Muzeul Național al Banatului a prezentat, pe Facebook, de Ziua Limbii Române o piesă esențială din patrimoniu. Este vorba un ceaslov, în limba română, scris în alfabet chirilic, din anul 1811, cu mențiunea: „Întru mărirea Sfintei de o fiinţă şi nedespărţitei Troiţă a Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh: cartea aceasta Ceaslov întru care se cuprinde rânduiala cum se cuvine a să cânta ceasurile şi troparele şi cu alte după obiceaiu sfârşitului şi ce sau dat la tipariu cu îngăduinţa cealor mai mari, în Buda, la Krăiasca Tipografie a Universităţii Ungureşti, 1811”. 

Comentarii

comentarii