Acasă Actualitate Noul Cod Civil. Administrarea bunurilor altuia

Noul Cod Civil. Administrarea bunurilor altuia

DISTRIBUIȚI

Noul Cod Civil, în vigoare de la data de 1 octombrie 2011 introduce, pe lângă alte prevederi inovatoare, și o noua instituție juridică de interes pentru viața societății civile și anume „administrarea bunurilor altuia”. 

Conform definiției consacrate legal, are calitatea de administrator al bunurilor altuia persoana care este împuternicită, prin legat sau convenție, cu administrarea unuia sau mai multor bunuri, a unei mase patrimoniale sau a unui patrimoniu care nu îi aparține. În cazul în care mandatul de a administra bunurile altuia este acordat prin legat, adică printr-o dispoziție testamentară, acesta va produce efecte doar dacă este acceptat de administratorul desemnat.     
Împuternicirea de a administra bunurile altei persoane îmbracă două forme și anume administrarea simplă și administrarea deplină. Persoana care exercită administrarea simplă este obligată să efectueze toate actele necesare pentru conservarea bunurilor, precum și actele utile pentru ca bunurile să fie folosite conform destinației lor. 
Administrarea deplină constă în faptul că persoana căreia i-a fost acordat un astfel de mandat are îndatorirea de a conserva și exploata în mod profitabil bunurile, precum și de a spori patrimoniul beneficiarului. Administratorul mandatat cu administrarea deplină are dreptul, suplimentar față de administratorul simplu, să înstrăineze cu titlu oneros bunurile, să le greveze de un drept real ori, să le schimbe destinația și să efectueze orice acte necesare sau utile, inclusiv orice formă de investiție.      
 
 
Avocat Adela – Raluca Fara
CHSH Gilescu & Partenerii SCA

Comentarii

comentarii