Acasă Actualitate Numărul donatorilor a depășit 22.000. De ce mai are nevoie Centrul de...

Numărul donatorilor a depășit 22.000. De ce mai are nevoie Centrul de Transfuzii Timișoara?

DISTRIBUIȚI

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara deservește toate cele 17 spitale din oraș și din județul Timiș, iar la nevoie și unitățile sanitare din județele apropiate.

Din 6 iulie 2017, în urma concursului organizat de către Institutul Național de Hematologie Transfuzională București, la conducerea Centrului a fost numită director, conf. dr. Rodica Lighezan. Echipa Centrului este formată din 35 de persoane, dintre care, 29 cadre medicale, care desfășoară cu discreție și eficiență, o activitate pusă în slujba oamenilor.

Dr. Rodica Lighezan a explicat că, în noua sa formulă managerială, performanțele obținute  în ultimul an au crescut: numărul donatorilor a depășit 22.000 și s-a dublat numărul colectelor mobile şi numărul de citafereze. Paralel, prin recurgerea la surse de sprijin extrabugetare, s-a reușit dotarea Centrului cu aparatură care asigură un plus de siguranță atât pentru donator, cât și pentru primitor: linia Elisa pentru testarea virusologică a donatorilor (donaţie a Clubului Rotary Ripensis), liftul pentru transportul pungilor de sânge, centrifuga  cu 24 de locuri  şi  pipetele  Eppendorf pentru laborator (donaţie a Clubul Rotary Cetate).

Pentru optimizarea informării potențialilor donatori, au fost create noi instrumente de comunicare precum  site-ul Centrului – www.ctstimisoara.ro și pagina de facebook. Pe aceste canale media  se anunță, permanent, campaniile organizate cu diverși parteneri (Nokia, Continental, Smithfield, Academia mămicilor, ISU Banat, Poliţia de Frontieră, studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara, campania de donare a Corpului Consular  din Timişoara, campania „O picătură pentru viaţă” organizată de Universitatea Politehnica Timişoara etc.), dar şi condiţiile pe care trebuie să le întrunească cei care doresc să doneze sânge. Alături de campaniile de informare realizate prin mijloacele convenționale, s-a apelat la modalități inedite, așa cum a fost acțiunea de donare mobilă, sprijinită de Festivalul  Untold, din zilele de 9-10 iunie 2018, prin care s-au câștigat peste 150 de donatori.

„Se vorbește despre cifre și parametri măsurabili, dar dincolo de aceste repere, se află efortul și abnegația unui colectiv ce își pune competența și entuziasmul în slujba salvării de vieți omenești. Pe de altă parte s-au înregistrat realizări de care colectivul Centrului este mândru. Au rămas, însă, probleme ce își așteaptă rezolvarea. Pentru diminuarea timpului de așteptare a donatorului și securitatea actului de donare, se impun câteva măsuri: dotarea sălii de donare cu fotolii de donare, sudeuse, hemomixere, înlocuirea camerei frigorifice de stocare a plasmei sanguine, care nu mai corespunde volumului de plasmă produs în prezent. Alături de aceste dotări specifice, sunt necesare acțiuni de infrastructură, precum refacerea terasei Centrului și a unor porțiuni din acoperiș, optimizarea instalației electrice, pentru a putea conecta generatorul indispensabil funcționării continue a băncilor de sânge şi a celorlalte echipamente conexe. Proiectele echipei, conturate limpede pentru viitor, vizează componente manageriale, administrative, dar iau în calcul și importanța educației, prin conștientizarea importanței donării de sânge, începând cu clasele primare. Implementarea acestor proiecte se poate realiza doar prin conjuncția dintre competența specialiștilor, susţinerea administrației și suportul permanent al comunității timişene. Colectivul  Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara este pregătit să fie platforma care să unifice aceste componente, pentru a oferi un real suport în lupta pentru viață”, a declarat conf. dr. Lighezan, coordonatoarea CRTS Timișoara.

 

 

Comentarii

comentarii