Acasă Actualitate Obligația montării în apartamente a repartitoarelor, amânată din nou. Subvenții la repartitoare...

Obligația montării în apartamente a repartitoarelor, amânată din nou. Subvenții la repartitoare pentru o parte a populației

DISTRIBUIȚI

Obligația montării repartitoarelor de căldură în apartamentele de bloc va fi prelungită cu un încă un an, până la 31 decembrie 2024, conform unui proiect legislativ adoptat de senatori. Totodată, pentru categoriile vulnerabile, achiziția și montarea acestor dispozitive va fi subvenționată de la buget în limita a 750 lei/locuință, scrie profit.ro.

Printr-o lege intrată în vigoare în 2021, s-a stabilit că în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. Obligația a fost amânată, însă, în același an, până la 31 decembrie 2022.

În decembrie 2022, obligația montării repartitoarelor de căldură, în apartamentele din blocurile racordate la sistemul de încălzire centralizat, a fost amânată cu încă un an de Parlament, până la 31 decembrie 2023, proiectul fiind promulgat de președintele Iohannis la începutul anului.

Acum, la inițiativa liberalilor, a fost adoptată de Senat amânarea cu încă un an, până la 31 decembrie 2024, a obligației montării repartitoarelor de căldură. Proiectul prevede, totodată, compensarea costului achiziției și montării acestor dispozitive pentru categoriile vulnerabile, în limita a 750 lei/locuință. Beneficiarii ar urma să fie persoanele care au primit deja cardurile de energie, cu care pot plăti facturi la electricitate, gaz sau încălzire. Acest ajutor va putea fi folosit și pentru plata sumei care depășește subvenția de 750 lei din costul repartitoarelor.

Comentarii

comentarii