Acasă Actualitate Părinții elevilor din clasele primare din Giroc vor cursuri de dimineață pentru...

Părinții elevilor din clasele primare din Giroc vor cursuri de dimineață pentru copii. Răspunsul primăriei și liceului

DISTRIBUIȚI

Părinții copiilor din clasele primare care învață la Liceul Teoretic ”David Voniga” din comuna Giroc județul Timiș solicită conducerii unității de învățământ și Primăriei Giroc să găsească soluții cât mai urgente pentru ca elevii din clasa a III a să nu urmeze cursurile după amiază, când va începe anul școlar, în luna septembrie 2022.

Părinții susțin că ei au făcut sesizări și la primărie și la liceu și au cerut să li se prezinte soluțiile identificate, dar, din păcate, ei spun că au fost ignorați în totalitate.

”Nu am primit nici un răspuns oficial din partea nimănui….! Cu toate acestea, niciunul dintre reprezentanții instituțiilor mai sus menționate nu fac nici un demers în obținerea aprobărilor pentru aceste săli. Menționez ca exista precedentul sălilor adiacente în localitatea noastră. Aceasta ar fi în mare situația cu care ne confruntam și va rog pe dumneavoastră sa ne ajutați cu investigații amănunțite deoarece noua ni se refuză dreptul de a vedea documentele publice care sa ateste veridicitatea încercărilor școlii de a găsi soluții…!”, se arată în plângerea părinților trimisă la redacția cotidianului ZIUA de Vest Timișoara.

Iată scrisoarea părinților:

”În data de 4 iulie 2022, doamna învățătoare a redirecționat către noi un mesaj din partea școlii care spunea ca elevii vor fi de după amiază la școală. Nu era o informare oficială, scrisa către parinți, ci mai degrabă o informare a acestei “posibilități” pentru dascăli. 

Deoarece noua lege a educației specifică clar regimul în care trebuie să învețe elevii claselor primare (de dimineață), părinții claselor a III-a au înaintat o cerere de soluționare a problemei atât către școală (nr. înregistrare 3906/03.08.2022) cât și către primărie (nr înregistrare 34410/03.08.2022). 

Nu am primit nici un răspuns oficial din partea nimănui. În urma convorbirii telefonice avuta cu domnul director adjunct am aflat ca lipsa sălilor se datorează înscrierilor haotice la grupa pregătitoare. La ultimul consiliu școlar, instituția a fost somată verbal de către reprezentanții primăriei sa respecte legislația în vigoare pentru repartizarea elevilor deoarece înscrierile peste numărul de locuri alocat de inspectoratul școlar vor crea probleme de infrastructură.

Evident ca avertizările au fost în van drept urmare s-au înscris 8 clase de pregatitoare(copii din satul alăturat, cu flotant valabil 3 luni-neplatitori de taxe la bugetul local al satului, etc.) ceea ce a determinat conducerea sa aloce săli de clasa după-masa pentru copiii claselor a III-a.

S-au purtat discuții și cu reprezentanții primăriei găsind ca soluție săli adiacente precum: doua săli la Biserica Baptista din sat și doua în noua clădire construita de școală (a cărui termen de execuție este depășit și nimeni nu este tras la răspundere). Cu toate acestea, niciunul dintre reprezentanții instituțiilor mai sus menționate nu fac nici un demers în obținerea aprobărilor pentru aceste săli. Menționez ca exista precedentul sălilor adiacente în localitatea noastră. 

Aceasta ar fi în mare situația cu care ne confruntăm și vă rugăm pe dumneavoastră sa ne ajutați cu investigații amănunțite deoarece nouă ni se refuza dreptul de a vedea documentele publice care să ateste veridicitatea încercărilor școlii de a găsi soluții (procesul verbal în urma consiliului școlii din care reiese punctual discutarea problemei, contractele de achiziție publica a containerelor ce ar trebui să servească drept săli de clasa începând cu luna septembrie, solicitarea scrisă către biserica baptistă, numărul de locuri alocat de inspectoratul școlar pentru clasa pregătitoare în anul școlar 2022-2023, etc.)”, se arată în documentul părinții.

Ce spune conducerea Liceului David Voniga din Giroc?

Într-adevăr, Nicolar Petchescu, directorul adjunct, recunoaște că spațiile de învățământ au devenit insuficiente, iar conducerea liceului și Primăria Giroc caută soluții pentru ca măcar elevii de clasa a III a să poată urma cursurile dimineața.

Conducerea liceului, împreună cu viceprimarul, Dan Vârtosu, a avut o întâlnire, joi 18 august, pentru a găsi posibilitatea de a desfășura orele dimineața măcar pentru elevii claselor a III a. Deja a existat o ofertă pentru achiziționarea sistemelor modulare, numite și containere. S-a identificat un spațiu de către primărie unde ar putea puse aceste module. În perioada următoare, se va face achiziția, iar într-un timp care nu poate fi stabilit containerele vor fi montate pentru a deveni funcționale.

Problema este că Girocul este un fel de El Dorado. Vin foarte multe familii tinere care au copii. În 2015, erau peste 800 de elevi la liceul din Giroc, iar acum în 2022, sunt peste 2000. Așadar există o presiunea  foarte mare pe spațiile de învățământ, iar soluții rapide nu se pot găsi Numai într-o vară numărul transferurilor pot ajunge la 70 -80.

”E o dinamică foarte crescută. Noi suntem obligați să îi acceptăm pe copii la școală. Familiile au flotant, au domiciliu schimbat pe raza comunei. Facem demersuri mari, împreună cu Primăria Giroc, pentru a identifica spații. Deja se pregătesc sistemele modulare, iar ca alternativă sunt spațiile la biserica baptistă, la căminul cultural și la vechile unități militare, unde deja funcționează două clase. Acestea sunt în reabilitare cu finanțare POR și acolo vor funcționa 18 săli, unde elevii din clasele primare vor urma cursurile dimineața”, a explicat prof. Nicolae Petchescu, vineri 19 august.

Ce spune Primăria Giroc?

Viceprimarul Dan Vârtosu a declarat că e tendențioasă formularea că primăria și liceul nu vor să asigure săli de clasă. ”Părinții trebuie să înțeleagă că facem tot ce putem să asigurăm în măsură în care putem spații de clasă. Suntem a doua scoală din județ că număr de elevi și nu suntem municipiu cum e lugojul. Am alocat fonduri pentru achiziția de clase container. Căutam soluții să nu aducem copiii de clasa a 3 după masa.

Din păcate, nu vor fi date în folosință odată cu începerea anului scolar. Eu sunt dispus să mă întâlnesc cu părinții da le explic ce vrem să facem și sper că pot să mă mulez pe dorințele lor. Cerințele lor sunt normale și îi înțeleg perfect”.

În cee ace privește copiii din satul alăturat, care au fost înscriși la liceul din Giroc, Dan Vârtosu a mai spus: ”Satul alăturat este Chișoda, dacă e vorba despre Chișoda și face parte din UAT Giroc.

Faptul că unii părinți și-au făcut flotant pentru a duce copii la scoală din Giroc mă depășește. Nu e de competența mea să îi verific dacă figurează sau nu la domiciliu. Sunt curios cum aș putea legal să refuz că acești copii să frecventeze scoală. Știți eu sunt împotriva abandonului școlar.

Probabil oferim condiții și o calitate superioară a învățământului din moment ce își fac părinții flotant pentru a-și duce copii la școala noastră. Termenul de construcție a scolii a fost prelungit din motive obiective.

Mă deranjează că unii consideră că primăria nu face nimic. Alocăm anual o sumă foarte mare din buget către școli. Mi-aș dori ca și alte primării să facă măcar pe jumătate efortul care îl facem noi”, mai spune Dan Vârtosu.

Comentarii

comentarii