Acasă Actualitate Primăria Timișoara mai arde 8 milioane de euro în cazanele cu pierderi...

Primăria Timișoara mai arde 8 milioane de euro în cazanele cu pierderi de la Colterm

588
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara va mai arunca 36,4 milioane de lei din bugetul local în gaura neagră de la societatea de termoficare Colterm. Pentru ca societatea să nu ajungă în insolvență și să poată să plătească datoriile de  80 de milioane de lei către furnizori, și în acest început de an se mai dau bani pentru acoperirea ineficienței și a pierderilor de aproape 8 milioane de euro înregistrate în anul 2017.

Proiectul a ajuns pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de consiliu. Potrivit explicațiilor reprezentanților primăriei,

„Societatea de termoficare are obligații de plată restante către furnizorii de combustibili, inclusiv transport, apă și energie electrică, iar suma, de 36.469.683 lei este necesară pentru achitarea obligațiilor de plată înregistrate de companie”, se spune în raportul prezentat marți consilierilor locali. După mai multe discuții, consilieri locali au votat o hotărâre care prevede că: „Diferența dintre pierderile reale și pierderile tehnologice o reprezintă pierderile induse de energie termică, urmare a prestării serviciului public de alimentare cu energie termică. Pierderile reale de energie termică sunt determinate prin diferența dintre energia termică produsă și energia termică vândută consumatorilor alimentați din sistemul centralizat de energie termică a Municipiului Timișoara. Pierderile tehnologice de energie termică sunt determinate având ca fundament o izolație termică nouă a conductelor, conducte necolmatate, iar sistemul de alimentare cu energie termică este considerat un sistem închis, neexistând pericole masive, ceea ce în practică este imposibil sau s-ar putea realiza cu condiția înlocuirii tuturor conductelor din oraș, ceea ce iarăși nu poate fi făcut din cauze financiare și a infrastructurii edilitare”.

În ședința de consiliu primarul Nicolae Robu a vorbit despre soluții viitoare pentru redresarea Colterm. El vede problemele uriașe ca un efect al pierderilor istorice și spune că a citit un material în care se vorbește de viitorul luminos al sistemelor centralizate.

„Este o sumă foarte mare, dar asta este situația, Colterm lucrează cu pierderi induse și periodic se aprobă acoperirea acelor pierderi. Noi facem toate eforturile să ținem în viață Colterm, pentru că toată lumea din domeniu spune că viitorul este al sistemelor centralizate. Am citit luni un material în care un om de știință din Danemarca a făcut un studiu și a arătat că pentru o reducere a poluării trebuie să se promoveze sistemele centralizate. A dat și o prognoză că până în 2050, în Europa, o să se ajungă probabil să fie și interzise sistemele”, a spus primarul Timișoarei.

Primarul a mai spun că societatea Colterm are un proiect pe fonduri europene, în valoare de 28 de milioane de euro care ar reduce pierderile de aproape 30% pe care le are în momentul de față. Societatea de termoficare încearcă de ceva timp să acceseze un credit de 100 de milioane de lei.

Comentarii

comentarii