Acasă Eveniment Româncele renunţă mai greu la fumat decât bărbaţii

Româncele renunţă mai greu la fumat decât bărbaţii

1419
DISTRIBUIȚI

Spre deosebire de situaţia din ţările vestice
Ziua Mondială fără Tutun este  în 31 mai. La nivelul judeţului Timiş, medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş vor desfăşura următoarele activităţi: discuţii cu elevii  din ciclul gimnazial şi liceal (în special cu elevele), pe tema efectelor fumatului şi a impactului reclamelor ce  promovează produsele de tutun, în perioada 31.05 2010 – 31.05.2011; determinarea monoxidului de carbon din aerul expirat şi a vârstei reale a plămânului, în data de 30.05.2010 (duminică), începând cu ora 10, la Iulius Mall Timişoara; determinarea monoxidului de carbon din aerul expirat şi a vârstei reale a plămânului, în data de 31.05.2010, începând cu ora 10.00, la angajaţii fumători din cadrul DSP Timiş; discuţii cu studenţii timişeni (în special cu studentele), pe tema efectelor fumatului şi a impactului reclamelor ce  promovează produsele de tutun şi determinarea monoxidului de carbon din aerul expirat şi a vârstei reale a plămânului, în perioada 31.05 2010 – 31.05.2011.

Femeile fumează mai mult

Tutunul ar putea ucide 1 miliard de oameni în acest secol. Contracararea educativă a marketing-ului  pro-tabac poate contribui la reducerea fumatului la femei şi poate salva numeroase vieţi. În acest context, măsurile active împotriva fumatului la femei, începând cu fetele, vor fi miezul eforturilor anti-fumat ale reţelei româneşti de promovare a sănătăţii, începand cu 31 mai 2010. În 2010, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) propune tema: “Diferenţele socio-economice şi inegalităţile de gen în tutun – marketingul adresat femeilor”, sub sloganul: Fumatul urâţeşte !”.
A trăi fără tutun este dreptul fiecărei femei! În exprimarea directorului general OMS, Margaret Chan: “Protejarea şi promovarea sănătăţii femeilor este crucială pentru sănătate şi dezvoltare, nu numai pentru cetăţenii de azi ci şi pentru cei ai generaţiilor viitoare”. De aceea, pe 31 mai şi în tot anul următor, OMS încurajează guvernele să dea atenţia cuvenită protejării femeilor faţă de încercările companiilor de tutun de a le ademeni la dependenţa de nicotină pe viaţă. Femeile reprezintă o ţintă majoră pentru industria tutunului, care trebuie să înlocuiască aproape jumătate dintre fumătorii actuali, ce vor muri prematur de boli legate de fumat.  În Uniunea Europeană, prevalenţa fumatului în populaţia generală peste 15 ani este 32 % la barbaţi şi 21 % la femei. În România, pentru prima dată în ultimele decenii, studiile arată descreşterea prevalenţei fumatului de la 35,1 % în 2003, la 30,0 % în 2007, provenind din scăderea masivă a fumatului la barbaţi (46,4 – 33 %). Există, însă, o creştere moderată la femei (24,1-27,1 %), în special  în rândul fetelor.

Comentarii

comentarii