Stefan Jäger, supranumit şi „Pictorul şvab”, s-a născut la Cenei, în 1877. Este recunoscut pentru opera complexă dedicată germanilor din Banat.
Stefan Jäger a fost fiul bărbierului Franz Jäger şi al Magdalenei Schuller din Cenei. La vârsta de 12 ani a fost dat la o şcoală privată din Timişoara. Liceul l-a făcut la Szeged, unde şi-a descoperit pasiunea pentru pictură. La 18 ani şi-a continuat studiile la o şcoală de artă din Budapesta.
După terminarea studiilor de la Budapesta, Jäger a făcut o serie de călătorii de studii în Austria, Italia şi Germania. Ajunge la Ulm, Stuttgart şi Nurnberg, pentru a observa obiceiurile şi costumele populare ale strămoşilor şvabilor bănăţeni.
În 1906 pictează prima sa mare lucrare “Colonizarea şvabilor”, comandată de satul bănăţean Cărpiniş (atunci Gertjanosch).
În 1910, Jäger s-a stabilit definitiv la Jimbolia, atunci Hatzfeld, locuit în mare parte de şvabi. Avea să moară în 16 martie 1962.
La Jimbolia, în fostul atelier al lui Stefan Jäger, a fost deschisă o Casă memorială, iar apoi, cu sprijin financiar din partea Ministerului Culturii din landul Bavaria, a fost construit Muzeul „Stefan Jäger”. Inaugurarea muzeului a avut loc în 4 aprilie 1996.
Atelierul pictorului a rămas neschimbat şi cuprinde, pe lângă obiecte ce au aparţinut artistului, 11 lucrări în ulei, acuarele şi schiţe.