Acasă Actualitate Sindicaliștii de la Spiru Haret Timiș au pichetat, miercuri, Guvernul României

Sindicaliștii de la Spiru Haret Timiș au pichetat, miercuri, Guvernul României

DISTRIBUIȚI

Sindicaliștii din educație Spiru Haret Timiș au pichetat Guvernul României, miercuri 22 decembrie, alături de colegii lor de la celelalte sindicate din învățământ.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” au declanșat un referendum pentru stabilirea acțiunilor de protest față de nerespectarea legii-cadru nr. 153/2017.

Sindicatul Spiru Haret Timiș susține că, miercuri 22 decembrie 2021, între orele 13.00 și 15.00, a avut loc ultima pichetare a Guvernului României din acest an, urmând ca unele sindicate județene să continue și mâine, 23 decembrie, pichetarea prefecturilor.

În funcție de rezultatele referendumului (prin care membrii de sindicat vor decide modalitatea de acțiune), precum și de discuțiile pe care le vom avea cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă (dacă întâlnirea va avea loc, așa cum a promis Marian Neacșu, secretar general al guvernului), sindicaliștii vor decide formele de protest de la începutul anului viitor.

”Reamintim că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Însă, Guvernele României au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea dea doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, iar din ianuarie 2020 și până în prezent, inflația a ajuns la aproximativ 11%!

Subliniem că majorarea salarială pe care Guvernul este dispus să o acorde în anul 2022 ar fi de aproximativ 65 de lei, ceea ce este umilitor! De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut.

În același timp, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017. Atașat, aveți și rezultatul chestionarului realizat de cele trei federații în perioada 13-21 decembrie 2021”, se arată în protestul semnat de președinții celor trei federații din învățământ.

Comentarii

comentarii