Acasă Eveniment Timişoara, împărţită în zone operative, în scopul reducerii poluării cu praf

Timişoara, împărţită în zone operative, în scopul reducerii poluării cu praf

DISTRIBUIȚI

“Evaluarea  şi gestionarea calităţii aerului înconjurător este unul din aspectele vulnerabile cu care se confruntă aglomerarea Timişoara, datorită depăşirilor înregistrate la indicatorul pulberi în suspensie PM10”, a spus Gabriela Lambrino, directorul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Timiş. Ce va fi în următoarele şase luni?

Primul pas a fost elaborarea, aprobarea şi coordonarea implementării “Programului integrat de gestionare a calităţii aerului în judeţul Timiş”. Cu sprijinul Instituţiei Prefectului Judeţului Timiş s-au organizat întâlniri lunare cu caracter operativ, cu toate organismele responsabile. “Este un pas înainte, dar nu este suficient, problema depăşirilor pentru valorile limită fiind încă actuală pentru aglomerarea Timişoara”, a mai spus Lambrino. ARPM Timişoara a făcut demersuri către factorii de decizie ai Primăriei Timişoara pentru instituirea unor măsuri mai concrete şi imediat realizabile. Ca urmare a acestor demersuri s-a stabilit ca frecvenţa întâlnirilor operative să fie mai mare şi s-a decis constituirea unei echipe operative pentru umătoarele 6 luni cu reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii de control: Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş; Poliţia Rutieră Timişoara; Poliţia Locală Timişoara; Registrul Auto Român, alături de reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Timişoara – Direcţia de Mediu şi Direcţia Tehnică şi ai Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara.

Obiective

Echipa operativă va fi coordonată prin rotaţie de către fiecare instituţie, în prima lună, respectiv în perioada 17 ianuarie – 15 februarie 2011, fiind coordonată de către ARPM Timişoara. Secretariatul Tehnic va fi asigurat de către Primăria Timişoara. S-a decis împărţirea municipiului în zone operative care vor fi verificate zilnic în teren. Obiectivele principale stabilite pentru echipa operativă vizează: inventarierea problemelor ce influenţează calitatea aerului; elaborarea unui plan de măsuri ca urmare a inventarierilor; transmiterea către forurile competente a problemelor inventariate, cu solicitarea sprijinului în rezolvarea acestora; monitorizarea aspectelor inventariate şi luarea măsurilor care se impun. Detalii despre poluare se pot vedea şi pe panoul de la intrarea în Parcul Central.

 

Comentarii

comentarii