Acasă Actualitate Timişorenii, obligaţi să-şi asigure locuinţele împotriva unor fenomene inexistente

Timişorenii, obligaţi să-şi asigure locuinţele împotriva unor fenomene inexistente

DISTRIBUIȚI

Timişorenii – persoane fizice şi juridice – mai au termen o lună de zile –15 iulie 2011 –pentru a-şi asigura locuinţele împotriva dezastrelor naturale, cum sunt inundaţiile şi alunecările de teren, fenomene naturale care nu există în capitala Banatului. La acestea se adaugă cutremurele catastrofale care, de asemenea, în Timişoara nu au existat şi nu vor exista niciodată, conform specialiştilor. Cei care nu vor încheia poliţe vor risca amenzi cuprinse între 100 –500 lei sau chiar 1.000 lei, în funcţie de situaţie, conform Legii nr. 260 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, promulgată la sfârşitul anului 2008.

“Nu sunt de acord !”

Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT) nu a fost de acord niciodată cu această lege, fiindcă timişorenii sunt obligaţi să plătească pentru ceva ce nu există. “Nu sunt de acord să plătesc pentru ceva de care nu voi beneficia. E o taxă în plus, impusă de guvern. Indicat era să se instituie obligativitatea asigurării împotriva incendiilor şi exploziilor sau inundaţiilor provocate de vecinii de apartament, ce se manifestă mult mai des în blocurile timişorenilor”, a declarat Petru Olariu, preşedintele FALT, marţi, 14 iunie. Suma asigurată ce poate fi acordată este de 20.000 de euro pentru fiecare locuinţă de tip A şi de 10.000 euro pentru fiecare locuinţă de tip B. Tipul A de locuinţă înseamnă o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic. Tipul B înseamnă o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.

8,3 milioane de locuinţe

În conformitate cu Legea nr. 260/2008, contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor se încheie în formă scrisă între Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) şi proprietarul locuinţei. Potrivit acestor norme, contractul de asigurare obligatorie a locuinţei se încheie pe an calendaristic, adică de la 1 ianuarie la 31 decembrie, iar, în cazul schimbării proprietarului locuinţei, răspunderea PAID curge până la data expirării valabilităţii poliţei de asigurare încheiate pentru acea locuinţă. Astfel, persoana care înstrăinează o locuinţă asigurată este obligată să înmâneze poliţa persoanei care devine proprietară a acesteia, iar noul proprietar are obligaţia de a înştiinţa în scris despre acest fapt asiguratorul care a eliberat poliţa. La nivel naţional există aproximativ 8,3 milioane de locuinţe care necesită asigurare prin această poliţă, din care circa 4,5 milioane în mediul urban şi 3,8 milioane în mediul rural.
Rata vânzărilor de poliţe PAD este de circa 2.000 pe zi. Asigurările se pot încheia la cele 13 companii de asigurări acţionare la PAID.

 

Comentarii

comentarii