Acasă Actualitate Ultima strigare pentru construirea Muzeului Naţional al Revoluţiei Române în clădirea Garnizoanei

Ultima strigare pentru construirea Muzeului Naţional al Revoluţiei Române în clădirea Garnizoanei

DISTRIBUIȚI

GARNIZOANA TMDacă tot a agreat ideea, MApN ar putea să dea el însuşi clădirea, direct şi personal, Ministerului Culturii pentru a ridica muzeul, în data de 14 decembrie 2016!

Data limită până la care s-ar putea încheia transferurile de proprietate asupra clădirii Garnizoanei din Piaţa Libertăţii, de la CJT la MApN care să-l dea Ministerului Culturii pentru a realiza Muzeul Naţional al Revoluţiei Române bate la uşă, este 13 decembrie 2016, dar entuziasmul construirii unui astfel de obiectiv pare … ultima problemă din campania electorală pentru unii, în timp ce alţii se agită mult de tot pentru a nu rata termenul.
„Situaţia la Garnizoană este următoarea: în 13 decembrie va expira Hotărârea de Guvern prin care clădirea respectivă fostul sediu al Comenduirii Garnizoanei a fost trecută la CJT. Prin urmare, imediat după această dată, acea clădire va reintra în patrimoniul MApN, minister care s-a angajat să o pună la dispoziţia
Ministerului Culturii pentru a realiza Muzeul Naţional al Revoluţiei Române din decembrie 1989. (…)”, spune primarul Nicolae Robu.
Ministerul Culturii are 3 milioane de euro pentru lucrări, care se vor pierde dacă în 2016 nu încep lucrările, măcar 1 leu din sumă să fie cheltuit pe o cărămidă de la noul obiectiv.
Chestiunea este deja arhicunoscută: clădirea este dărăpănată, nimeni nu desfăşoară activităţi acolo, pentru că toate spaţiile sunt improprii, s-a mai şi distrus de când nu mai avem oşteni în ea, în ură cu un an s-a reuşit transferul clădirii către CJT pentru a se construi acolo Biblioteca Judeţeană, nu s-a făcut nimic, MApN a dat clădirea spre CJT c condiţia ca rezerviştilor şi altor structuri militare să li se asigure spaţii (de către CJT) unde să-şi desfăşoare activităţile („noncombatante”).
Primăria Timişoara, PNL Timiş şi (poate unii) revoluţionari vor un Muzeu Naţional al Revoluţiei Române Anticomuniste, după demersuri la Bucureşti, Ministerul Culturii a fost de acord să se ocupe de muzeu, a făcut rost şi de 3 milioane de euro pentru aceasta, dar a cerut un spaţiu adecvat, ultracentral, pentru a avea vizitatori.
A venit comisie de la minister la Timişoara, municipalitatea le-a arătat oficialilor toate spaţiile de care dispune, iar cei de la Cultură au căzut cu privirea pe clădirea Garnizoanei, pentru că este singura care are un interior ce poate fi compatibil cu rigorile unui muzeu, săli mari care să comunice între ele şi cu holurile, în acelaşi timp.
Pentru a se rezolva totul rapid, prin hotărâri de CL şi CJ ar fi trebuit ca urgent CJT să renunţe la clădire, redând-o MApN, care să o dea Ministerului Culturii, care să înceapă lucrările.
Preşedintele CJT Sorin Grindeanu se teme ca de moarte că dacă clădirea ajunge înapoi la Apărare, ministerul nu le-o va da celor de la Cultură şi astfel, clădirea se pierde. În rest, se declară „deschis”. Şi mai vrea ca structurile oştenilor să fie mulţumite de spaţiile pentru activităţi terţe pe care le vor primi.
Primarul Nicolae Robu argumentează că MApN şi Ministerul Culturii au bătut palma şi că acolo muzeu va fi.
Dincolo de întreg acest joc de ping-pong, „dă clădirea – nu clădirea” nu am înţeles un lucru: Dacă clădirea va ajunge la MApN din data de 13 decembrie – pentru că în 10 zile este clar că nici Porcul fermecat din povestea lui Creangă nu poate sufla un muzeu -, iar Apărarea a agreat ideea de a ceda Ministerului Culturii acest obiectiv, este clar şi de bun simţ că din data de 14 decembrie acest transfer se va putea face. Ar fi împăcare şi capra şi varza, şi nici clădirea nu ar ajunge „carnea vie” din buricul târgului pentru eventuale afaceri imobiliare, de care unii se tem, dar nu o spun.

Comentarii

comentarii