Acasă Actualitate Umbra primarului Telbisz la Timişoara

Umbra primarului Telbisz la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Carol Telbisz a fost primarul de veșnică pomenire al Timișoarei. Un bărbat curajos care a avut îndrăzneala să ceară împăratului demolarea zidurilor cetății, ziduri ce au apărat onoarea imperiului în cele 107 zile de rezistență în fața asediului trupelor revoluționare maghiare.

Ilie Sârbu, candidat AUR pentru Primăria Timișoara, a amintit că Carol Telbisz a avut cutezanța să ia alături de el un tânăr arhitect vizionar, pe László Székely, cel care a pus bazele strategiei urbanistice a Timișoarei. 

În perioada în care a administrat Timișoara, a dezvoltat și realizat proiecte uimitoare, chiar și pentru ziua de astăzi: uzina hidroelectrică sau turbinele, tramvaiul tras de cai a fost înlocuit cu tramvaiul electric.

A susținut industria și antreprenoriatul local, astfel au apărut multe fabrici noi: Fabrica de Ciocolată Kandia, Fabrica de Lanţuri, Fabrica de Pălării Paltim, Fabrica de Trăsuri, Fabrica de Chibrituri, Fabrica de Pantofi Turul, Fabrica de Textile.

Carol Telbisz a acordat o atenţie deosebită şi sportului. Datorită echipei sale, au apărut în Timişoara prima pistă de biciclete Velocitas, primul stadion (astăzi Stadionul CFR, în pericol de a fi transformat în zonă de blocuri de lux), precum şi cluburi sportive.

Cultura şi educaţia timișorenilor au fost de asemenea printre preocupările sale de bază, precum Liceul de Băieţi (astăzi „C.D. Loga”), Liceul de Fete (astăzi ”Carmen Sylva”), Școala de învățători (astăzi „J. L. Calderon”), Şcoala Profesională (astăzi Liceul Electromotor). De asemenea, a susţinut şi construcţia lăcaşelor de cult, indiferent de confesiune, printre care: Sinagoga din Fabric, Biserica Millenium, Biserica Sfântul Ilie.

Ilie Sârbu a mai precizat că Telbisz a acordat o atenție deosebită şi persoanelor cu nevoi speciale. În timpul mandatului său au fost construite Orfelinatul Gisella (astăzi Facultatea de Chimie, Biologie şi Geografie) şi Institutul pentru Surdomuţi.

 Carol Telbisz a fost un primar activ şi dedicat, care a iubit Timişoara şi a avut realizări remarcabile în timpul mandatului său, care au schimbat faţa oraşului.

“De aceea, nu înțeleg de ce memoria sa este ignorată, la fel și mormântul său. Sâmbătă, împreună cu o parte din echipa de consilieri ai Alianței pentru Unirea Românilor,  am curățat mormântul marelui primar al Timișoarei de indiferența ”bunei guvernări useriste”, ai căror membri nu coboară din ”norișorii roz” pe pământ, ca să-și murdărească manichiurile și gleznuțele golașe cu pământ, licheni, spini, praf și buruieni. Ei știu doar să împacheteze nimicul într-un colet strălucitor pe care să-l livreze și să-l pună înaintea timișorenilor”, este mesajul lui Ilie Sârbu.

Comentarii

comentarii