Luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 11.00, Sala Revoluției a Consiliului Județean Timiș va găzdui o triplă manifestare.
Ziua va debuta cu marcarea proiectului cultural internațional ,,Eminescu, un vis în așteptare”, aflat la a doua ediție.
Evenimentul, aflat sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, este inițiat și organizat de Asociația Cultural Umanitară ,,Luceafărul de Vest” Timișoara, președinte Dumitru Buțoi.
Se vor acorda diplome pe secțiuni de reprezentare (roman, poezie, proză religioasă, epigramă), „sub semnul geniului eminescian, într-o întâlnire de suflet, iubire și simțire românească, prilejuită de sărbătoarea culturii naționale și a 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, poetul nepereche al neamului românesc și reperul nostru de identitate națională și legitimitate oriunde am fi pe această Planetă.
Vor participa ziariști, poeți, oameni de cultură și artă, iubitori de Eminescu, aducând un omagiu sincer de prețuire și neuitare poetului universal Eminescu, puntea de lacrimi ce ne unește cu Dumnezeu!”, a explicat Buțoi.
Ce-a de-a doua parte a evenimentului este un periplu jurnalistic ce unește țara în lung și-n lat – Iași-București-Timișoara.
Cele mai mari orașe ca număr de locuitori își dau mâna într-o dublă lansare de carte. Sub genericul „Colocviile TeleMoldova Plus – Lumea și noi”, editura Detectiv Literar, prin ferventul Firiță Carp, ne propune două cărți:
„Dincolo de cuvinte” de Pavel Abraham și „Libertatea de a fi – Povara normalității” de Petru Frăsilă. Vor lua cuvântul prieteni ai autorilor, căci despre prietenie va fi vorba.
Ziua Culturi Naționale va fi încheiată cu un subiect tratat serios de Consiliul Judeţean Timiş, prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), sub coordonarea dlui Ovidiu Virgil Drăgănescu, Subprefect Instituția Prefectului Județul Timiș.
Evenimentul, moderat de prof. univ. dr. Pavel Abraham, va avea în discuție două teme principale: „consolidarea actului de justiție în România printr-o cuplare a activității avocatului și detectivului particular în sistemul judiciar” și „prevenirea și asistența dependenților de droguri în sistem european”.
Se vor aborda aspecte de noutate privind necesitatea perfecționării sistemului judiciar, privind specializarea activității instanțelor de judecată, introducerea și promovarea conceptelor de justiție restaurativă și justiție terapeutică, organizarea și funcționarea comunităților terapeutice, prevenirea și combaterea consumului de droguri în penitenciare.
Vor lua cuvântul specialiști din sistemul judiciar, precum avocați, ofițeri din sistemele de autoritate, procurori, judecători, comandanți de penitenciare, cadre didactice universitare.
Întreg evenimentul va fi transmis pe postul național de televiziune TeleMoldova Plus.
S-au alăturat ca parteneri media și susținători: Editura Detectiv Literar, AskRo Tv (Londra), Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), Asociația Cultural Umanitară ,,Luceafărul de Vest” Timișoara, West City Radio Timișoara, TV Arad, Alianța Internațională Antidrog (AIA),
Agenția Națională Antidrog (ANA), Autoritatea teritorială de ordine publică (ATOP), structuri asociative ale autorităților publice și ale societății civile. Mulțumiri pentru bunăvoință se cuvin Consiliului Județean Timiș – este mesajul organizatorilor.