Acasă Actualitate 1 Noiembrie – Ziua Morţilor sau Luminaţia, în lumea creștină din Banat....

1 Noiembrie – Ziua Morţilor sau Luminaţia, în lumea creștină din Banat. Ce se întâmplă seara?

DISTRIBUIȚI

Marea sărbătoare creștină intitulată Ziua Morţilor, Ziua tuturor Sfinţilor, Luminaţia sau Luminaţiile se sărbătorește în fiecare an, pe dată în seara de 1 noiembrie.

Astfel, credincioșii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți, reformați din Banat celebrează „Luminația”, considerată a fi o sărbătoare a morților. Seara cimitirile din Timișoara și din întreg Banatul devin oaze de lumină, se umplu de candele și lumânări aprinse și multe flori.

Se spune că în această noapte sufletele morților vizitează lumea celor vii. În această noapte, cimitirele se transformă în adevărate oaze de lumina datorită lumânărilor aprinse pentru cei morți – explică crestinortodox.ro. Ziua Morților sau Luminația se sărbătorește, pe data de 2 noiembrie, de Biserica Romano-Catolică, dar pomenirea începe din seara de 1 noiembrie în cimitire. Păgânii sărbătoresc pe 31 octombrie halloween.

De aici şi obiceiul creștinilor de a merge în cimitire cu flori şi de a aprinde lumânări şi a se ruga pentru sufletele morţilor. În biserici, se săvârşeşte vecernia (slujba de seară) în memoria celor trecuţi în veşnicie. Credincioşii merg special la biserică şi la cimitir, curăţă mormintele şi le înfrumuseţează cu flori, în amintirea celor care cândva i-au însoţit pe drumul vieţii.

Crestinortodox.ro explică originile Luminației: Luminația, cunoscută în popor și sub denumirea de Ziua Morților este o sărbătoare de origine celtică adusă de catolici în regiunile din Nord-Vest-ul și Sud-Vestul teritoriului românesc.

În bisericile occidentale, cea romano-catolică, cea anglicană și cele protestante, sărbătoarea Tuturor Sfinților se ține în ziua de 1 noiembrie, după calendarul gregorian. În bisericile orientale, anume cele ortodoxe și cele greco-catolice, prima duminică după Rusalii este Duminică Tuturor Sfinților, echivalentul sărbătorii Tuturor Sfinților din calendarul apusean. În zonele de interferența apuseană credincioșii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Luminația în seară zilei de 1 noiembrie. Cu acest prilej, preoții româno-catolici, greco-catolici și ortodocși oficiază slujbe de pomenirea morților.

Spectacolul de lumini ce se poate viziona într-o astfel de noapte este greu de descris în cuvinte. La morminte, se adună familii întregi și deapănă amintiri. De obicei, se întâlnesc şi cu alte cunoștințe, așa că poveștile de demult se întind târziu în noapte, la lumina liniștită a lumânărilor.

Pe 2 noiembrie, preoţii catolici au dreptul să oficieze trei liturghii: una pentru răposaţi, una pentru sufletele celor care au murit în cele două războaie mondiale şi una pentru sufletele credincioşilor care au aparţinut de parohia respectivă.

Comentarii

comentarii