Acasă Actualitate 113 morți! Zi de doliu, slujbe de pomenire și depuneri de coroane,...

113 morți! Zi de doliu, slujbe de pomenire și depuneri de coroane, în memoria martirilor Revoluției din 1989, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Sâmbătă 17 decembrie, la Catedrala Mitropolitană din Timișoarei, s-a săvârșit îndătinata slujbă de pomenire a eroilor martiri căzuți la Timișoara în ziua de 17 decembrie 1989.

Momentul liturgic a fost oficiat de ÎPS Ioan, însoțit de un sobor de preoți și diaconi. La acest moment solemn IPS Ioan a rostit o alocuțiune, în care a evidențiat jertfa, dragostea de țară și credința eroilor din decembrie ′89.

La slujba de pomenire și la depunerile de coroane la crucea aflată în Piața Victoriei au participat oficialități locale și județene, numeroși revoluționari, membri ai familiilor celor ucişi în revoluţie, asociații și fundații, care prin activitatea lor cinstesc și permanentizează memoria celor care și-au jertfit viața în Decembrie 1989.

Totodată, la Cimitirul Eroilor și Cimitirul Săracilor din Calea Lipovei, au fost oficiate slujbe de pomenire, în prezența urmașilor eroilor căzuți la Timișoara, a reprezentanţilor municipalităţii, a asociaţiilor şi fundaţiilor de revoluţionari, care au depus coroane la mormintele celor împușcați  şi au păstrat momente de reculegere întru memoria victimelor Revoluţiei.

În Revoluția din Decembrie 1989, străzile Timișoarei au fost însângerate de sacrificiul a 113 de eroi martiri, care au strigat “Libertate!”, “Jos comunismul!” sau „Există Dumnezeu”.

Manifestările comemorative dedicate acestei zile îndoliate au debutat la miezul nopții, prin Sfânta Liturghie oficiată la Biserica Martirilor din Timișoara, în subsolul căreia se află urna cu o parte din cenușa eroilor martiri arși la crematoriul din București, pentru a li se șterge orice urmă.

Ca de fiecare dată, și în această noapte de priveghere, au fost pomeniți cu numele cei 113 eroi martiri cunoscuți pentru sacrificiul suprem pe care l-au depus în revoluție. După oficierea Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Ioan a rostit un cuvânt emoționant despre momentele cutremurătoare petrecute în Timișoara acum 33 de ani.

Conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timișoara nr. 112/14.12.1993, la Timișoara, oraș-martir, data de 17 decembrie este zi de doliu, întrucât în această zi și-au jertfit viața primii eroi ai Revoluției. În această zi, toate instituțiile și autoritățile publice de pe raza municipiului Timișoara au arborat drapelul de stat al României în bernă.

Comentarii

comentarii