Acas─â Economic 12.755 de persoane au beneficiat de serviciile de consiliere provind cariera

12.755 de persoane au beneficiat de serviciile de consiliere provind cariera

408
DISTRIBUIȚI

Funda┼úia Centrul de Dezvoltare Managerial─â (CDM) deruleaz─â proiectul "Re┼úea na┼úional─â de centre de informare ┼či consiliere privind cariera", cofinan┼úat din Fondul Social European prin Programul Opera┼úional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, domeniul 5.1 – "Dezvoltarea ┼či implementarea m─âsurilor de ocupare". 

Proiectul, ├«n valoare de 5 milioane de euro, are ca obiectiv informarea ╚Öi consilierea privind carier─â, gratuit─â, a 25.000 de persoane, pe durata a trei ani ╚Öi este derulat de c─âtre Funda┼úia Centru de Dezvoltare Managerial─â ┼či realizat ├«n parteneriat cu OMV Petrom S.A. Persoanele disponibilizate, ┼čomerii ╚Öo persoanele aflate ├«n c─âutarea unui loc de munca beneficiaz─â de consultan╚Ť─â gratuit─â acordat─â de consilierii din cele 15 centre regionale. Consilierii asist─â persoanele din program ├«n ├«ntocmirea unui CV profesional, a unui bilan┼ú profesional, a unei scrisori de inten┼úie ╚Öi ghideaz─â participan┼úii spre o nou─â orientare profesional─â, generat─â de noi oportunit─â╚Ťi. Beneficiul major const─â ├«n preg─âtirea persoanelor consiliate pentru ├«nt├ólnirea cu angajatorii. Astfel, persoanele consiliate ├«╚Öi sporesc ┼čansele de angajare ├«n competi┼úia cu alte persoane aflate ├«n c─âutarea unui loc de munc─â. Un num─âr de 12.755 de persoane au beneficiat de serviciile de consiliere p├ón─â la momentul actual. Dintre acestea 684 ╚Öi-au g─âsit un loc de munc─â iar 3 au ales s─â deschid─â o afacere pe cont propriu, beneficiind de o subven┼úie ├«n valoare de 600 lei care s─â contribuie la cheltuielile de constituire a unei societ─â┼úi comerciale sau de ob┼úinere a autoriza┼úiei de func┼úionare ca persoan─â fizic─â autorizat─â. Centrul regional Timi┼čoara a consiliat 963 persoane, dintre care 86 ╚Öi-au g─âsit un loc de munc─â. De asemenea, consilierii pot recomanda cursuri de recalificare sus┼úinute de societ─â┼úi acreditate. Cei care doresc s─â-╚Öi desf─â┼čoare o activitate comercial─â pe cont propriu pot s─â participe la un curs de antreprenoriat sus┼úinut de consultan┼úii ├«n afaceri CDM. 51 de participan┼úi consilia┼úi au fost instrui┼úi ├«n vederea deschiderii unei afaceri, lu├ónd parte la cursurile de antreprenoriat sus┼úinute de consultan┼úii ├«n afaceri CDM. Prin proiect s-au acordat subven┼úii ├«n valoare total─â de 44.595 lei unui num─âr de 78 persoane pentru coplata unor cursuri de recalificare sus┼úinute de societati acreditate.

 
Evoluţia pieţei muncii este pe un drum ascendent
 
CDM a efectuat un studiu privind competentele solicitate de angajatori de la speciali┼čtii cu studii superioare ├«n anul 2011. La aceast─â cercetare au r─âspuns 113 persoane cu rol de conducere ce activeaz─â ├«n urm─âtoarele domenii de activitate: industrie, comer┼ú ╚Öi distribu┼úie, transporturi, finan┼úe-b─ânci, construc┼úii, asigur─âri, turism, telecomunica┼úii ╚Öi IT. A┼čtept─ârile angajatorilor de la speciali┼čtii cu studii superioare sunt: abilita┼úi de planificare, abilita┼úi de responsabilizare, abilita┼úi de munc─â ├«n echipa, abilita┼úi de ini┼úiativ─â ┼či ac┼úiune ┼či abilita┼úi de invitare. Studiul arat─â c─â ├«n domenii de activitate precum industrie ╚Öi comer┼ú, angajatorii au planificat noi angaj─âri. ├Än alte domenii se distinge o strategie de men┼úinere a angaja┼úilor existen┼úi cu inten┼úii aproape inexistente pentru disponibiliz─âri. Concluzia strudiului este c─â evolu┼úia pie┼úei muncii este pe un drum ascendent.

Comentarii

comentarii