Acasă Economic 12.755 de persoane au beneficiat de serviciile de consiliere provind cariera

12.755 de persoane au beneficiat de serviciile de consiliere provind cariera

DISTRIBUIȚI

Fundaţia Centrul de Dezvoltare Managerială (CDM) derulează proiectul "Reţea naţională de centre de informare şi consiliere privind cariera", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, domeniul 5.1 – "Dezvoltarea şi implementarea măsurilor de ocupare". 

Proiectul, în valoare de 5 milioane de euro, are ca obiectiv informarea și consilierea privind carieră, gratuită, a 25.000 de persoane, pe durata a trei ani și este derulat de către Fundaţia Centru de Dezvoltare Managerială şi realizat în parteneriat cu OMV Petrom S.A. Persoanele disponibilizate, şomerii șo persoanele aflate în căutarea unui loc de munca beneficiază de consultanță gratuită acordată de consilierii din cele 15 centre regionale. Consilierii asistă persoanele din program în întocmirea unui CV profesional, a unui bilanţ profesional, a unei scrisori de intenţie și ghidează participanţii spre o nouă orientare profesională, generată de noi oportunități. Beneficiul major constă în pregătirea persoanelor consiliate pentru întâlnirea cu angajatorii. Astfel, persoanele consiliate își sporesc şansele de angajare în competiţia cu alte persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Un număr de 12.755 de persoane au beneficiat de serviciile de consiliere până la momentul actual. Dintre acestea 684 și-au găsit un loc de muncă iar 3 au ales să deschidă o afacere pe cont propriu, beneficiind de o subvenţie în valoare de 600 lei care să contribuie la cheltuielile de constituire a unei societăţi comerciale sau de obţinere a autorizaţiei de funcţionare ca persoană fizică autorizată. Centrul regional Timişoara a consiliat 963 persoane, dintre care 86 și-au găsit un loc de muncă. De asemenea, consilierii pot recomanda cursuri de recalificare susţinute de societăţi acreditate. Cei care doresc să-și desfăşoare o activitate comercială pe cont propriu pot să participe la un curs de antreprenoriat susţinut de consultanţii în afaceri CDM. 51 de participanţi consiliaţi au fost instruiţi în vederea deschiderii unei afaceri, luând parte la cursurile de antreprenoriat susţinute de consultanţii în afaceri CDM. Prin proiect s-au acordat subvenţii în valoare totală de 44.595 lei unui număr de 78 persoane pentru coplata unor cursuri de recalificare susţinute de societati acreditate.

 
Evoluţia pieţei muncii este pe un drum ascendent
 
CDM a efectuat un studiu privind competentele solicitate de angajatori de la specialiştii cu studii superioare în anul 2011. La această cercetare au răspuns 113 persoane cu rol de conducere ce activează în următoarele domenii de activitate: industrie, comerţ și distribuţie, transporturi, finanţe-bănci, construcţii, asigurări, turism, telecomunicaţii și IT. Aşteptările angajatorilor de la specialiştii cu studii superioare sunt: abilitaţi de planificare, abilitaţi de responsabilizare, abilitaţi de muncă în echipa, abilitaţi de iniţiativă şi acţiune şi abilitaţi de invitare. Studiul arată că în domenii de activitate precum industrie și comerţ, angajatorii au planificat noi angajări. În alte domenii se distinge o strategie de menţinere a angajaţilor existenţi cu intenţii aproape inexistente pentru disponibilizări. Concluzia strudiului este că evoluţia pieţei muncii este pe un drum ascendent.

Comentarii

comentarii