Acasă Actualitate 15 liceeni au învăţat, la Şcoala de Vară Tim Teen IT, cum...

15 liceeni au învăţat, la Şcoala de Vară Tim Teen IT, cum pot să-şi transforme ideile în afaceri

DISTRIBUIȚI

În perioada 23 iunie – 5 iulie, 15 elevi timişoreni, pasionaţi de IT, au dezvoltat aplicaţii software în cadrul programului de dezvoltare antreprenorială Şcoala de Vară Tim Teen IT, organizat de către Incubatorul de Afaceri Software Timişoara împreună cu Liceul „Grigore Moisil”. Participanţii, absolvenţi ai claselor a XI-a, a X-a, respectiv a XI-a au luat parte la sesiuni de prezentări, traininguri, dezbateri pe teme IT şi au vizitat secţiile de profil tehnic ale universităţilor din Timişoara. 

Din prima zi în care au identificat şi selectat ideile de proiecte şi până la momentul prezentării finale a aplicaţiilor dezvoltate, în faţa unui juriu de specialitate, liceenii au făcut faţă unor provocări dintre cele mai diverse. Asimilarea într-un interval scurt de timp a unor noi concepte şi metode de lucru, familiarizarea cu munca în echipă, prezenţa spriritului de competitivitate între echipe, delegarea şi asumarea responsabilităţilor, dar şi identificarea şi depăşirea obstacolelor tehnice au constituit fiecare lecţii valoroase pentru viitorii antreprenori IT. În ultima zi a Şcolii de Vară, toate proiectele dezvoltate au fost prezentate sub forma unui pitching juriului de specialişti format din: omul de afaceri Ovidiu Şandor – pentru evaluarea componentei business, respectiv Andrei Firoiu, Adrian Cuzman şi Octavian Chiş – experţi IT şi membri activi ai comunităţii de business locale, pentru punctarea părţii tehnice. Shop Speed-Up (aplicaţie pentru eficientizarea cumpărăturilor) şi Griddly (un joc inovator online), ambele aplicaţii pentru telefoane mobile, sunt cele care au fost votate de către juriu ca având cel mai bun potenţial financiar, cele două împărţind premiul Business Mosquito. Pentru cea mai interesantă utilizare a tehnologiilor, a fost desemnată câştigătoare a premiului Technology Mosquito aplicaţia Griddly. Ambele proiecte premiate sunt capabile să genereze venituri atât prin modelele clasice de monetizare, precum vânzarea de licenţe de utilizare sau introducerea de reclame, cât şi ca mijloace originale, perfect adaptate specificului aplicaţiei şi pieţei pe care acestea o deservesc. Latura preponderent practică a programului şi orientarea lui spre rezultate concrete au facilitat atragerea antreprenorilor şi a specialiştilor locali, a reprezentanţilor mediului academic, a unor experţi din străinătate, dar şi a unei sponsorizări în valoare de 1.000 de euro pentru premii, din partea City Business Centre Timişoara.

„În contextul în care City Business Centre îşi propune sprijinirea business-ului local inovativ, această iniţiativă, care încurajează tinerii pasionaţi să transforme ideile pe care le au în produse, merită să fie sprijinită şi promovată. Astfel de competiţii ridică standardele pentru tineri, îi formează, îi ajută să înţeleagă că pentru succes în business şi în viaţă e nevoie de inspiraţie, pasiune şi multă muncă”, a declarat Ovidiu Şandor, CEO al ModaTim Investment, dezvoltatorul complexului City Business Centre Timişoara. „Cea de-a doua ediţie a Tim Teen IT a stârnit interesul a aproximativ 25 de elevi de la trei licee din Timişoara, care s-au înscris în program. Aceştia au fost ulterior selectaţi, pe baza următoarelor criterii: nivelul cunoştiinţelor tehnice, natura proiectelor proprii anterioare, rezultatele obţinute la alte concursuri IT, dar şi motivaţiile pentru participarea la Şcoala de Vară. Completarea cu deprinderi practice a cunoştinţelor teoretice, valorificarea potenţialului creativ al elevilor, formarea şi extinderea capacităţii de lucru în echipă şi cultivarea spiritului antreprenorial sunt doar câteva dintre plusurile aduse de Tim Teen IT”, subliniază Radu Ticiu, Directorul Executiv al Incubatorului de Afaceri Software Timişoara, organizatorul programului.
Şcoala de Vară Tim Teen IT 2011 reprezintă a doua ediție a unui proiect organizat de către Incubatorul de Afaceri Software Timişoara şi urmărește să expună elevii de liceu din Timișoara și județul Timiș la concepte, metodologii și practici din domeniul antreprenoriatului IT. În egală măsură, inițiativa le oferă posibilitatea de a-și dezvolta competenţele tehnice, de comunicare și leadership. Prima ediție a Şcolii de Vară a fost inclusă într-o colecție pan-europeană de bune practici în domeniul implicării tinerilor și este în prezent evaluată pentru a deveni o recomandare de politici la nivelul Uniunii Europene, în cadrul People, un proiect INTERREG IV C, în cadrul căruia județul Timiș este partener. Incubatorul de Afaceri şi Centru de Transfer Tehnologic în Domeniul Software, proiect comun al Universităţii „Politehnica” din Timişoara, Consiliului Local şi al Primăriei Municipiului Timişoara şi Consiliului Judeţean Timiş, este un instrument de sprijinire a iniţiativelor antreprenoriale în domeniul dezvoltării de aplicaţii software în Timişoara. Până în prezent, Incubatorul de Afaceri a pus bazele a 4 comunităţi de tineri antreprenori şi specialişti IT, având circa 300 de membri, a creat aproximativ 100 de joburi şi a realizat, în ultimii 3 ani, peste 130 de evenimente pentru comunitatea IT.
 

Comentarii

comentarii