Acasă Actualitate A început Postul Sfinţilor Petru şi Pavel sau Postul Cicizecimii, până la...

A început Postul Sfinţilor Petru şi Pavel sau Postul Cicizecimii, până la sfârșitul lunii. Ce nu avem voie să facem?

923
DISTRIBUIȚI

Mitropolia Banatului atenționează că, luni 15 iunie, a început Postul Sfinţilor Petru şi Pavel sau Postul Sâmpetrului numit și Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli, şi se încheie în ajunul sărbătorii marilor apostoli, în 29 iunie.

 Postul ne oferă prilejul de a medita asupra misiunii pe care cei doi mari Apostoli ai Bisericii au desfăşurat-o pentru propovăduirea Evangheliei lui Hristos.

Tot prin ținerea acestui post sunt cinstite darurile Sfântului Duh, care S-a pogorât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime, de aceea în vechime acest post se mai numea Postul Cincizecimii.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor

În fiecare sâmbătă și duminică este dezlegare la pește, vin și ulei. învățătura despre posturi din Ceaslovul mare arată că lunea, miercurea și vinerea se mănâncă legume fără ulei, marți și joi aceleași cu untdelemn și vin. Dezlegarea la pește există și luni, marți și joi dacă este serbat un sfânt cu doxologie mare și cu cruce neagră în calendar, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la untdelemn și vin.

Pe întreaga durată a postului nu se fac nunți, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu bucuria și petrecerile care însoțesc de regulă nunțile, explică basilica.ro.

Comentarii

comentarii