Acasă Actualitate ”Adevărata pandemie se află în zona neoplaziilor…!” Interviu cu prof. univ. dr....

”Adevărata pandemie se află în zona neoplaziilor…!” Interviu cu prof. univ. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

DISTRIBUIȚI

Domnule prof. dr. Cristian Oancea, cât de periculos mai este virusul SARS-COV2 care provoacă boala COVID19 și dacă trebuie să ne mai temem?

În continuare, acest virus rămâne periculos mai ales pentru persoanele ce prezintă comorbidități în zona onco-hematologică în special dar și a bolilor metabolice și cardiovasculare și sunt nevaccinate. Din nefericire mai avem pacienți ce dezvoltă forme severe de boală și necesită internare. În tot acest timp (inclusiv după anunțul OMS de finalitate a pandemiei) numărul de pacienți ce necesită terapie intensivă este tot ridicat. Ne-am fi bucurat să nu mai avem pacienți în ATI dar se pare că virusul la o categorie populațională mai restrânsă încă poate dezvolta fenomene ce necesită suport ventilator. De remarcat pentru atenția cititorilor că avem disponibile pe piața din România a două produse curative pentru această boală. Deci avem 2 medicamente cu care putem să tratăm Covid19 în deplină siguranță pentru pacient.

În afară de COVID19, care ar fi mai amenințările la adresa sănătății publice din Timiș, în ceea ce privește bolile infecțioase?

Dacă ne raportăm doar la patologia de boli infecțioase în ultimul timp remarcăm o creștere a numărului de cazuri de scarlatina atât la adulți cât și la copii. Simptome ca febra înaltă, amigdalita acută, erupție cutanantă de culoare roșie poate indica această boală. Streptococcus pyogenes cel care produce boala se poate transmite foarte ușor pe cale aeriană de la o persoană la alta în special în mediul familial. De obicei transmiterea este liniară de la copil la adult. Deși tratamentul este simplu și accesibil (penicilina) în lipsa lui se pot dezvolta boli debilitante cum ar fi reumatismul articular acut, miocardita, glomerulonefrita, etc.

Atrăgeați atenția înainte de pandemie, într-un interviu tot în Ziua de Vest, despre o maladie teribilă greu controlabilă: cancerul de plămâni!  Care mai e situația, după 3 ani de pandemie COVID19, în Timiș?

Atât eu cât și colegii mei medicii pneumologi considerăm că adevărata pandemie se află în zona neoplaziilor. Cancerul pulmonar reprezintă o pandemie silențioasă care se dezvoltă insidios (pacientul nu prezintă semne clinic relevante în stadiile incipiente) în momentul depistării la medic deja având forme avansate de boală și în multe cazuri necesitând doar tratament paliativ. Pe această cale rugăm persoanele fumătoare să-și facă un control pulmonar prin computer tomografie cu doze scăzute (Low Dose CT) și să renunțe la acest viciu. În clinica noastră putem da consultanță specializată și în acest domeniu de renunțare la fumat. De menționat mortalitatea foarte ridicată prin cancer pulmonar atât în țara noastră cât și la nivel global ocupă locul 1.

La Spitalul Victor Babeș Timișoara pregătiți câteva proiecte spectaculoase, să spunem așa. Puteți să le prezentați cititorilor cotidianului Ziua de Vest?

Încercăm să ținem comunitatea la curent cu toate proiectele pe care le dezvoltăm. Fie că vorbim de infrastrucură sau fie că vorbim de proiecte educaționale oricine poate consulta pagina spitalului de Facebook unde se regăsesc informații utile. Dorim să facem cât mai repede primele teste pe PET-CT (o analiză absolut indispensabilă pentru stadializarea și urmărirea pacienților cu cancer pulmonar și nu numai) să obținem finanțarea pentru un nou RMN de 3T cu soft de cord, să finalizăm construcția noului corp de clădire, toate acestea și multe altele se află ca și prioritate pentru noi.

Care ar fi noutatea absolută în lupta medicilor cu bolile infecțioase, în 2023?

Din pandemia de SarCov2, am intrat în alerta epidemiologică de gripă și scarlatină. Să nu mai vorbim de rujeolă. Periodic ne confruntăm cu aceste provocări. De asemenea numărul de cazuri de tuberculoză ce au prezentat fenomene extinse de distrucție pulmonară a fost în creștere. Variațiile de temperatură și clima instabilă au condus la o creșetere a numărului de infecții respiratorii în special cele virale. Și foarte important când avem o infecție respiratorie să nu sărim din start cu antibiotic. Cam 2/3 din infecțile sezoniere sunt de natură virală ce nu necesită tratament cu antibiotic.

 

Comentarii

comentarii