Acasă Actualitate Agricultura ecologică – speranţa fermierilor din Timiş

Agricultura ecologică – speranţa fermierilor din Timiş

DISTRIBUIȚI

aagricutura ecologica DSCF4019Cei mai mulţi producători ecologici în Timiş sunt pe culturi vegetale de grâu şi porumb.

Datorită siguranţei financiare pe care o oferă producătorilor, procesatorilor şi distribuitorilor, în judeţul Timiş, piaţa produselor ecologice are o creştere anuală de 10-15%, arată Raportul Consiliului Judeţean Timiş, privind Planul de Amenajare a Teritoriului şi Structura Activităţilor.

 

Etichetarea ecologică, modificată din 2014

România a devenit, în ultimii ani, unul dintre statele membre ale Uniunii Europene importante în privinţa producţiei ecologice. Specialiştii susţin că, luând în considerare potenţialul foarte mare pe care ţara noastră îl are în acest domeniu, este necesar  să se ţină cont de propunerile actorilor implicaţi în acest sector tocmai pentru a menţine credibilitatea şi siguranţa produselor ecologice pe piaţa naţională şi implicit, pe cea europeană. Astfel, pentru că există foarte multe ferme mici în zona de deal şi munte, care pot îndeplini criteriile pentru certificare ecologică, a fost adusă în discuţie problema „certificării de grup” – prin intermediul organizaţiilor importante de fermieri. Propunerea a venit din partea lui Michel Reynaud, preşedintele Consiliului European de Certificare Ecologică, la reuniunea din 7 iunie a principalilor operatori şi a fost susţinută atât de reprezentanţii Ministerului Agriculturii, cât şi de celelalte organisme. Obiectivul principal al întâlnirii l-a constituit prezentarea propunerilor asociaţiilor din agricultura ecologică privind elaborarea documentului de poziţie vis-a-vis de viitorul Regulament European 834/2007 privind producţia ecologică şi etichetarea producţiei ecologice, care se va modifica de la 1 ianuarie 2014.

43 de fermieri în Timiş

În 2012, 43 de fermieri au solicitat sprijinul financiar de la APIA Timiş, dintre care 27 fermieri certificaţi cu o suprafaţă de 8.486 de hectare, iar 15 aflaţi în perioada de conversie. Cei mai mulţi sunt pe culturi vegetale de grâu şi porumb. Până în 30 iunie 2013, APIA Timiş face plăţile privind sprijinul financiar pentru perioada de conversie a culturilor sau animalelor la agricultură ecologică. Ajutorul specific se acordă sub formă de plăţi anuale suplimentare exploataţiilor din producţia vegetală şi animalieră, care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică, se află în perioada de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică, care deţin un contract încheiat cu un organism de inspecţie şi certificare şi se angajează să rămână în acest sistem de agricultură pe o durată de 5 ani. Potrivit MADR, sectorul ecologic din România se dezvoltă anual cu 23%. Dacă în 2010 erau 3.155 de operatori, în 2012, numărul a crescut la 26.736. În Uniunea Europeană, aproximativ 200.000 de producători s-au lansat în acest tip de producţie. Cea mai dificilă problemă o reprezintă controalele. În prezent, inspecţiile se realizează de către trei instituţii – APIA, APDRP şi organismele de certificare. Abdelaziz Messai, director general Ecocert România, a propus ca pentru eficientizarea acestor controale care presupun costuri şi care au la bază criterii comune să se creeze o platformă între organisme de execuţie, care să realizeze controale comune. Corneliu Mateescu, preşedintele OIPA pentru agricultură ecologică, a menţionat importanţa foarte mare pe care o vor avea noile criterii de acordare a certificatului de producător, respectiv obţinerea vizei unei asociaţii reprezentative din zona în care se regăseşte producătorul ecologic.

Comentarii

comentarii