Acasă Politica Alegerile pentru conducerea PNL Timiș, mai liniștite decât cele pentru organizația din...

Alegerile pentru conducerea PNL Timiș, mai liniștite decât cele pentru organizația din Timișoara. Unul dintre candidații pentru președinție, retragere pe ultima sută de metri

1409
DISTRIBUIȚI

Sâmbătă, 7 august, delegații PNL Timiș s-au strâns pentru a-și alege noul președinte. Alin Nica, președintele CJ Timiș și până acum președinte interimar și al filialei județene, deputatul Claudiu Chira și Sorin Munteanu, primarul Buziașului, erau cei trei candidați înscriși în cursă. Până la final, au rămas doar doi, Claudiu Chira anunțând că se retrage și că îl susține pe Munteanu. Cu o zi în urmă, s-a aflat că nici Alin Popoviciu nu candidează, pentru că Bucureștiul nu l-ar fi lăsat, din moment PNL Timiș a început procedura de excludere a sa. De această dată, nu a mai ieșit scandal la alegeri, însă au apărut câteva momente… inedite.

Pe convocator s-au regăsit 924 de delegați cu drept de vot, 798 și prezentându-se încă de la început la Sala Olimpia, unde au s-au desfășurat formalitățile, număr care a crescut ulterior, în timpul discursurilor, până la 827. Ar fi, potrivit lui Alin Nica, un record pentru un asemenea eveniment.

Pe lângă membrii cu drept de vot și candidații înscriși, au fost prezenți și vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, europarlamentarul Gheorghe Falcă, președintele CJ Arad Iustin Marinel Cionca, senatoarea Alina Gorghiu și deputații Marilen Pirtea, Ben Oni Ardelean, Cosmin Șandru. Pe lângă aceștia, din prezidiu au făcut parte și Cosmin Tabără, viceprimar al Timișoarei, Alexandru Proteasa, vicepreședinte al CJ Timiș, dar și cei trei candidați pentru președinția filialei – Sorin Munteanu, Claudiu Chira și Alin Nica.

Ben Oni Ardelean a vorbit despre nevoia unei „construcții sănătoase, solide, bazate pe acele principii care să nu discrimineze pe nimeni, să aducă oameni de valoare în partid”. Alina Gorgiu a fost mai directă, anunțându-și susținerea atât față de Alin Nica, la „județ”, cât și pentru Florin Cîțu, la nivel național. „Aceste alegeri pentru noile conduceri de filială, inclusiv la PNL Timiș, trebuie să țină cont de faptul că acest partid din care cu toții facem parte, trebuie să se adapteze vremurilor, să se reinventeze în permanență”, a spus senatoarea.

Gheroghe Falcă, parcă uitând unde se află, a vorbit despre Dumnezeu și… vaccinare. „Vaccinul este minunea pentru toți”, a rezumat acesta, îndemnându-și colegii liberali din Timiș să sprijine activitatea guvernului în acest sens. Europarlamentarul a purtat, pe toată durata evenimentului o șapcă. „nu ca gest de impolitețe”, ci pentru că „în 2019, când a venit pe aceeași scenă, trecuse printr-o operație de cancer de 11 ore”, moment care i-ar fi schimbat viața, a explicat europarlamentarul.

Pirtea, pe de altă parte, a vorbit despre „amintirile din copilărie”. „Se spunea «Ești tare sau ai gașcă». Timpul a arătat că viitorul aparține celor tari, nu găștilor. Tari, adică onești, muncitori, pregătiți, cei care sunt profesioniști, cei care au expertiză și performanță”. Pirtea, la fel ca Gorghiu, s-a plasat atât în „echipa, nu gașca” lui Nica, cât și în cea a lui Cîțu.

Rareș Bogdan, și el declarat susținător al lui Cîțu, și-a scuzat premierul pentru absență, acesta și Emil Boc fiind prezenți la evenimentul omolog de la PNL Mureș.  Bogdan a ținut să remarce aportul primarilor, despre cei din Timiș amintindu-și în mod special cum „au dat cu pumnul în masă în prezența liderilor naționali”. Spre final, vicepreședintele PNL a spus că este sigur că și Alin Nica va fi un model de administrație liberală, cu care PNL se va putea mândri, la fel cum în trecut a făcut-o și cu alți primari și președinți de consiliu județean. Un moment amuzant a fost când Rareș Bogdan l-a menționat pe „Gheorghe Robu”.

Rareș Bogdan a punctat și nevoia ca Primăria Timișoara să fie recâștigată. „Am fost duminică la sărbătoarea sașilor. (…) A venit și primarul Fritz. A venit la mine și mi-a spus ceva de m-a apucat imediat durerea de cap. «Rareș, voi vreți să mă lăsați pe mine singurul de dreapta la Timișoara?». I-am spus că trei ani sunt mulți, că Nica și liberalii timișoreni vor pregăti candidatul perfect”.

Iustin Cionca, președintele CJ Arad, ajuns cu o oarecare întârziere chiar atunci când ar fi trebuit să ia cuvântul, a încercat să anticipeze ce a spus Falcă înainte de a fi ajuns el. Nu i-a prea ieșit. Crezând că și europarlamentarul cu origine tot în județul Arad. a vorbit despre polul de creștere Arad – Timișoara. Astfel, Cionca s-a rezumat la a spune că este sigur că acest pol va rivaliza cu Bucureștiul.

Au urmat, mai apoi, câteva momente inedite. Patru liberali au sesizat că, fără voia lor, se regăseau pe pliantul cu care se promova alt candidat decât cel pe care îl susțin. Este vorba despre rectorii Marilen Pirtea și Octavian Crețu, consilierul județean Lucian Blaga și primarul comunei Ghiroda, Ionuț Stănușoiu. Aceștia erau trecuți pe pliantul lui Sorin Munteanu, deși și-au manifestat susținerea față de Alin Nica. Cei patru s-au declarat „prieteni ai primarului Buziașului”, însă „politica se face totuși pe voturi”, au ținut să sesizeze neregulile. Totuși, s-a trecut relativ repede peste acest moment.

Au urmat declarațiile celor trei candidați la funcția de președinte. Claudiu Chira și-a anunțat retragerea, însă i-a îndemnat pe susținătorii săi să îl voteze pe Sorin Munteanu. „Astăzi putea să fie o sărbătoare. Din păcate, atmosfera încărcată din ultimele șapte săptămâni a făcut ca această adunare să arate mai mult ca un parastas. Vă spun sincer că nu doresc să girez această adunare nestatutară, deoarece la Lugoj încă nu au fost făcute alegeri, iar la Timișoara au fost fraudate în totalitate. Mi-a lăsat un gust foarte amar această situație, nu vreau să girez această situație”, și-a motivat Chira decizia.

Sorin Munteanu, la rândul său, a declarat: „Cred că după discuțiile antevorbitorilor, s-ar părea că aproape am venit ca la tăiere, contra valului. Sunt născut în zodia racului, însă pot să înot împotriva curentului ca sturionul. (…) Oamenii doresc o altfel de politică, o politică a bunului simț. În politică, la fel ca și chirurgia, dacă faci o greșeală, înseamnă că suferă oamenii. Greșelile se întorc împotriva noastră. Trebuie să fim ca o familie, ca o familie unită, care se respectă. Noi astăzi nu suntem împreună. (…) Nu trebuie să mutăm politica de Dâmbovița pe malurile Begheului”, a declarat primarul Buziașului. Acesta a mai punctat că, pentru liderii naționali, „a fost mult mai important Mureșul”.

Un discurs mai lung a avut Alin Nica. Cele mai importante declarații ale acestuia au fost: „M-am trezit în octombrie anul trecut total neașteptat și cu o filială pe umeri, pe lângă bucuria câștigării alegerilor. O moștenire cu dezvoltările din Timișoara, realizări ale administrației liberale, dar și cu o moștenire mai puțin plăcută, de atitudine. Una care ne-a dus la eșecul la alegerile din Timișoara, una atât blamată de cetățeni, care au sancționat aroganța, plinătatea de sine, lipsa empatiei și, nu în ultimul rând, lipsa apropierii de cetățean. (…) Poate că aveam nevoie de această umilință (a rezultatului alegerilor locale de la Timișoara – n.r.), de momentele de tristă amintire din cele două sâmbete (recentele alegeri cu scandal de la PNL Timișoara – n.r.), pentru a coborî cu picioarele pe pământ, pentru a ne apropia de adevăratele nevoi ale cetățenilor. (…) Acceptăm că am greșit, dar da, știm ce trebuie să facem pentru a fi din nou performanți”.

În cazul în care câștigă, Nica își propune ca PNL să câștige și mai mulți primari în Timiș. În aceeași ordine de idei, acesta se bazează pe susținerea „viitorului președinte PNL”, Florin Cîțu. „Vor urma ani buni cu creștere economică, și pe baza schimbării de paradigmă care va guverna economia României”, garantează Nica.

Un moment mai inedit a fost atunci când Nica se aștepta ca pe ecranele din sală să apară înregistrarea video în care Florin Cîțu își arată susținerea pentru candidatura sa. În schimb, colegii de la tehnic „l-au sabotat”, prezentând un videoclip cu luptele din urmă cu o săptămână, date între forțele de ordine de la Iulius Town Congress Hall și susținătorii lui Ambruș și Chira care au forțat intrarea.

La momentul redactării acestui articol, delegații au terminat votul, iar comisia de numărare a voturilor și-a preluat atribuțiile.

Comentarii

comentarii