Acasă Actualitate Alin Nica anunță reabilitarea integrală a clădirii Castelului Huniade până în anul...

Alin Nica anunță reabilitarea integrală a clădirii Castelului Huniade până în anul 2027

DISTRIBUIȚI

Sunt bani, etapa birocratică a fost parcursă, urmează licitația pentru stabilirea unui constructor, a anunțat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, care e stadiul lucrărilor la Castelul Huniade, în urma unei vizite a ministrului Culturii, Raluca Turcan, vineri, la Timișoara. Va fi o premieră, mai spune Nica, pentru că vor fi implicate atât fonduri locale, dar și naționale și europene. Finalizarea lucrărilor ar urma să aibă loc până în 2026 – 2027, spune oficialul.

Cea mai mare problemă a fost obținerea de fonduri pentru susținerea reabilității celei mai vechi clădiri din Timișoara.

”Am identificat și concretizat atragerea a două din cele trei surse de finanțare pentru acest obiectiv. Sunt 4,5 milioane de euro din PNRR, fiind un contract semnat deja, mai sunt 6 milioane din fondul pentru consolodarea clădirilor cu risc seismic. Este o finanțare câștigată, acum urmează semnarea contractului. Cea de a trei linie de finanțare a doua jum a acestui an, este Programul Operațional de colaborare transfrontalieră România – Ungaria. Iar aici castelul e pe lista strategică, a fost deja aprobat în ședința celor implicați”, a anunțat Nica.

Proiectul merge bine, spune oficialul, partea birocratică a fost depășită.

”A avut loc finalizarea proiectului tehnic, partea birocratică de obținere de avize, urmează licitația efectivă de atribuire. Până la finalul anului sper să avem constructor. Mai marcăm o premieră, e un proiect pilot cu atât de multe surse de finanțare, locală, națională, europeană. La orizontul 2026 – 2027 sper ca clădirea să fie complet renovată și redată circuitului muzeal și turistic. Acesta este orizontul realist pentru un asemenea proiect”, a mai declarat Nica.

El a vorbit și despre una dintre problemele reabilitării, un … dezacord cu ministerul legat de tema proiectării. El speră ca primăria timișoreană să rezolve cu celeritate problemele birocratice ale proiectului.

Comentarii

comentarii