Acasă Actualitate Amenzile dau rezultate: Proprietarii fostului abator din Timişoara promit că vor restaura...

Amenzile dau rezultate: Proprietarii fostului abator din Timişoara promit că vor restaura clădirea

DISTRIBUIȚI

1 Eroilor-Abator 1

VIDEO

Somaţiile şi amenzile date de primărie şi poliţie în ultima perioadă, pentr proprietarii care nu-şi întreţin clădirile, încep să dea rezultate. Reprezentanţii societăţii Goldale Real Estate – membră a Ţiriac Holding –, proprietara terenului pe care se află clădirile fostului Abator de pe Bulevardul Eroilor de la Tisa, au avut o întâlnire cu viceprimarul Traian Stoia, miercuri, 16 octombrie.

Societatea a primit o amendă de 8000 lei pentru încălcarea Legii 422 din 2001, privind protejarea monumentelor istorice, dar şi pentru nerespectarea autorizaţiei de construire 2285 din 28.08.2008, emisă de Primăria Municipiului Timişoara, autorizaţie a cărei valabilitate a expirat fără ca societatea să solicite o alta nouă. Amenda are la bază Legea 422, art. 55, aliniatul 1, litera b.

Măsurile dispuse şi discutate de reprezentanţii primăriei şi ai poliţiei cu cei ai societăţii Goldale Real Estate sunt punerea în siguranţă în regim de urgenţă a monumentului istoric, conform legii, şi obţinerea autorizaţiei de construire în regim de urgenţă pentru reabilitarea clădirilor existente în ansamblul monumentului istoric Abator, până la data de 16 ianuarie 2014. De asemenea, în acelaşi termen, trebuie realizată şi igienizarea celor 5 hectare de teren aferent construcţiilor.

„Reprezentanţii Goldale Real Estate sunt primii care au înţeles importanţa demersului iniţiat de Primăria Timişoara cu privire la protejarea patrimoniului istoric. Este un prim pas. Aşteptăm cu interes punerea în operă a obligaţiilor asumate în procesul verbal şi salvarea unui monument important pentru istoria Timişoarei”, a declarat viceprimarul Traian Stoia.

Abatorul Orăşenesc, de pe Bulevardul Eroilor de la Tisa nr. 24, a fost construit între anii 1904 şi 1905, după planurile arhitectului László Székely. La acea vreme, autorităţile locale i-au încredinţat celui care a fost primul arhitect-şef al oraşului de pe Bega proiectarea unui abator modern, acesta fiind urmat de peste 20 de alte clădiri reprezentative pentru Timişoara. Abatorul şi-a încetat activitatea în 1989, iar din 1992 a fost lăsat în paragină. Astăzi figurează pe Lista Monumentelor Istorice şi este considerat una dintre clădirile urbane reprezentative din Timişoara.

Comentarii

comentarii